Prakticky hned po sečtení hlasů nastala očekávaná situace v České Lípě. Současné vedení z ČSSD, ODS a Pro Českou Lípu jde do opozice. Ve čtvrtek čtyři doposud opoziční nebo neexistující politická uskupení, ANO, Živá Lípa, Piráti a Nezávislí a Soukromníci (NaS), podepsala koaliční smlouvu.

15 KŘESEL Z 25

V čele města by měla zasednout Jitka Volfová z vítězného ANO, která chce svůj post radní Libereckého kraje dále vykonávat neuvolněně. „Detaily budou záležet na dohodě s panem hejtmanem,“ poznamenala.

Irena Žalovičová dovedla ODS v Dubé k vítězství v komunálních volbách.
Dubou povedou nové tváře

Zbylých šest křesel rady města obsadí Marin Brož, Roman Hejna a Martin Volf z ANO a Jaroslav Turnhöfer, Michal Prokop a Štěpán Slaný z Živé Lípy. „Zástupci Pirátů a NaS budou mít kontrolní, iniciativní či poradní roli v oblastech podle jejich odborností,“ uvedla nová koalice, která bude mít ve 25členném zastupitelstvu 15 křesel, v prohlášení.

Vítězem voleb v Novém Boru se opět stali Starostové pro Liberecký kraj (SLK). Podle starosty Jaromíra Dvořáka není třeba nic měnit a do koalice půjdou se sdružením Nový Nový Bor. Přesto jednání probíhala i s dalšími členy nového zastupitelstva. „Někdo nám vyjádřil podporu, někdo mlčel,“ podotkl Dvořák, který hodlá se staronovým vedením pokračovat v připravených projektech.

„Začne stavební část rekonstrukce domu v Kalinově ulici, chceme pokračovat v projektech cyklostezky do České Lípy nebo venkovního kluziště,“ řekl starosta Nového Boru s tím, že to je jen výběr z mnoha dalších záměrů.

Bezdomovec Pepa.
Bezdomovci z Kravař pomohli do léčebny

Žádné dramatické změny nenastanou ani ve vedení Cvikova. Do koalice půjde vítězná ODS společně s Rozvojem Cvikova, Nezávislými a ANO. I zde jsou prioritní velké projekty, které je třeba co nejdříve dokončit. „V centru města děláme za 18 milionů komunikace a za 24 milionů komunitní dům seniorů. To jsou projekty do příštího roku, dál budeme pokračovat podle volebního programu,“ řekl Deníku starosta Cvikova Jaroslav Švehla. Určitě by prý měly pokračovat rekonstrukce komunikací, na něž městu v souvislosti s obnovou svých sítí přispívají vodárny.

JEŠTĚ SI NEPLÁCLI

V Kamenickém Šenově už zřejmě nějaká dohoda padla, ale starosta František Kučera zatím nechce půdorys budoucí koalice prozradit. „Dokud si nepodáme ruku, nechceme s tím jít na veřejnost,“ požádal Kučera z vítězné strany Kamenický Šenov o pochopení.

Šrouby a matice, Hledá se žena, Motýli, Mechanik, Travolta, Siluety nebo Františkovy Lázně. I tyto známé hitovky zahraje plzeňská poprocková partička Mandrage v pátek 19. října v Kulturním domě Crystal v České Lípě.
VIDEO: Kapela Mandrage jede za fanoušky do České Lípy

Vše by mělo být definitivní do konce října, kdy proběhne ustavující jednání zastupitelstva. Jasno zatím není ani v Doksech. První místo také obhájila dosavadní starostka Eva Burešová (Doksy náš domov), ale s koaličním vyjednáváním nemusí příliš spěchat. Je totiž možné, že se budou výsledky voleb měnit.

Ve výpisu jednoho ze zdejších volebních okrsků totiž nenašel někdo z voličů svůj hlas a podal návrh na přezkum voleb. „Teď se k tomu vyjadřovalo město, nyní mají možnost všechny zúčastněné strany,“ popsala Burešová současnou fázi procesu. V krajním případě může soud nařídit v Doksech přepočítávání výsledků.

MHD v České Lípě. Ilustrační foto.
Platnost tendru na MHD radní Lípy opřeli o rychle zpracovaný právní posudek