Městský úřad navzdory tomu funguje nepřetržitě a tajemník odpovídající za jeho chod musí řešit každodenní problémy. Město Nový Bor je totiž relativně bohaté a se správou majetku města jsou, jak známo, vždy starosti.

„Starosti nyní o to větší, že se nám opakovaně nedaří obsadit funkci vedoucího odboru správy majetku,“ potvrzuje Josef Chýle, tajemník Městského úřadu v Novém Boru s odvoláním na opakovaně vypsané výběrové řízení, do něhož se mohou kandidáti přihlásit až do 16. listopadu.

Bude se starat o majetek za miliardu

„Celková hodnota majetku města činí k 31. prosinci minulého roku 1,2 miliardy korun,“ dokládá vedoucí finančního odboru Jiří Anděl fakt, že Nový Bor není chudým městem. „V sumě jsou zahrnuté pozemky, stavby včetně staveb rozestavěných, soubory movitých věcí i drobný dlouhodobý hmotný majetek,“ vypočítává ing. Jiří Anděl. O zmíněný majetek pečuje právě odbor správy majetku.

Jeho rozsáhlá agenda je vykonávaná ve dvou základních úsecích, a to na pracovišti správy majetku a správy budov a v oddělení správy technických služeb a komunálního odpadu. Proto k základním požadavkům na pozici vedoucího odboru patří vysokoškolské vzdělání ekonomického či technického směru a praxe ve vedoucí funkci.

„Správa tak rozsáhlého majetku vyžaduje velkou odpovědnost, ale pro schopného manažera je podle mého názoru zajímavou výzvou. Pozice patří ke klíčovým rolím v úřadu, a to i ve vztahu k samosprávě města,“ podotýká tajemník a nepřímo tak zdůvodňuje, proč není možné výběrové řízení uspěchat.

„Na druhé straně nemůžeme moc otálet, poněvadž odbor správy majetku nezbytně potřebuje kvalifikované a stabilní vedení. Uvítali bychom znalost místních poměrů, ale nebráníme se ani přespolním uchazečům. V krajním případě jsme ochotni pomoci i při řešení jejich bytové otázky,“ připouští tajemník.

O peníze jde až v první řadě, a tak se nabízí otázka, zda město dokáže náležitě zaplatit odpovědnost a starost o majetek ve výši 1,2 miliardy korun. „Musíme se držet platných mzdových předpisů ve veřejné strávě, ale myslím, že po plném zapracování dokážeme takového manažera velmi slušně finančně ocenit,“ uzavírá Chýle.