Už tak jich je málo, teď se ale problém výrazně prohlubuje. Nemocnice s poliklinikou v České Lípě bojuje s nedostatkem lékařů a sester. Od konce roku přitom musí řešit další vážnou situaci: primář gynekologicko-porodnického oddělení a po něm pět dalších lékařů ze stejného oddělení podali výpovědi a chtějí nemocnici opustit. Motivací k odchodu přitom podle nich nejsou jen lepší podmínky, které jim nabízejí jinde, ale také mezilidské vztahy a nedůvěra k současnému vedení nemocnice.

Tu už zcela jistě opustí primář gynekologicko-porodnického oddělení a do loňského září také předseda představenstva nemocnice Radek Havlas. Porodnici přitom šéfuje už sedm let (od ledna 2009) a jako lékař tu pracuje od ukončení studií. Teď už tu ale být nechce.

„Dostal jsem jinou nabídku, není to ovšem jediný a hlavní důvod, proč odcházím. Mí bývalí kolegové se mnou nechtějí dál spolupracovat, což od nich opakovaně zaznělo. Můj odchod je jen vyvrcholením posledních tří měsíců. Když někoho nechcete, můžete mu to znepříjemnit a jim se to povedlo," uvedl pro Deník primář Radek Havlas.

Jeho vysvětlení odmítá generální ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. „Výpověď podal primář Havlas bez udání důvodu a žádné důvody nesdělil ani při setkání s představenstvem nemocnice. Od října pracoval v nemocnici za standardních podmínek stejně jako všichni ostatní primáři," ohradil se Kratochvíl.

Porodnice a primářNovorozenecké oddělení vedené primářem Radkem Havlasem patří mezi veřejností nejlépe hodnocená oddělení českolipské nemocnice. Primářem gynekologicko porodnického oddělení je Radek Havlas od ledna 2009. Od května 2013 do září 2015 byl předsedou představenstva nemocnice a ředitelem pro zdravotní obory. Coby předseda představenstva byl čtyřicetiletý primář zodpovědný za přípravu nemocnice na zavedení takzvaných Národních akreditačních standardů pro získání důležité tříleté akreditace. To se na podzim roku 2013 podařilo.

Oba muže, kteří ještě v létě stáli společně v čele nemocnice, definitivně rozdělila událost, ke které došlo v představenstvu nemocnice na přelomu září a října. Z představenstva vedeného Havlasem vystoupili generální ředitel Jaroslav Kratochvíl a primář rehabilitace Vladimír Trenčiansky. Jako důvod uvedli problémy v komunikaci právě s Havlasem. „Nedokázali jsme najít společnou řeč," řekl Kratochvíl na začátku října.

Jeho odchod z představenstva se mu okamžitě vyplatil. Dozorčí rada nemocnice (vedená bývalou českolipskou starostkou Hanou Moudrou) bezprostředně poté oslabené představenstvo zcela rozpustila (možnost doplnit stávající představenstvo zavrhla) a zvolila nové představenstvo v čele s ředitelem Kratochvílem. „Rozhodli jsme se umožnit mu pracovat dál s týmem, který si sám sestaví," vysvětlila v říjnu postoj dozorčí rady předsedkyně Hana Moudrá ve vyjádření pro agenturu ČTK.

V novém týmu s Jaroslavem Kratochvílem spolupracuje opět primář Trenčiansky, ze kterého se stal ředitel pro lékařské obory, ale primář Havlas už chybí.

Nové představenstvo si jako hlavní úkol stanovilo stabilizaci personálu. A to se zatím nedaří. Nové vedení nemocnice tvrdí, že aktuální problém na oddělení porodnice řeší. „Není to příjemná situace, snažíme se o maximální vstřícnost vůči našim lékařům," řekl šéf nemocnice Jaroslav Kratochvíl. „Oni mají nějaké podmínky a my se s nimi chceme dohodnout."

Pro chod oddělení to v tuto chvíli naštěstí nic neznamená. Lékařům běží dvouměsíční výpovědní lhůta, na oddělení tak zatím dál pracují. „Myslím si, že někteří z nich výpověď nakonec stáhnou," zmínil primář Havlas. On sám je ale na odchodu určitě. „Dostal jsem nabídku z jiné nemocnice mimo Liberecký kraj."

Omezení už platí na „cétéčku"

Personální problémy už přitom ovlivnily chod oddělení radiodiagnostiky. Kvůli odchodu dvou dalších lékařů, je na oddělení omezený provoz. „Přijímáme méně pacientů na vyšetření na CT přístroji, objednaných od privátních lékařů. Čekací lhůty na vyšetření se pro tyto pacienty prodloužily," připustil Jaroslav Kratochvíl a tvrdí, že od poloviny ledna už má omezení na oddělení radiodiagnostiky skončit.

Redakci také několik na sobě nezávislých zdrojů tvrdilo, že primář oddělení Adam Kulhánek na svou funkci rezignoval. „Není to pravda, nerezignoval," popřel to generální ředitel nemocnice.

Při zjišťování informací o situaci v nemocnici se nejčastěji objevují indicie, napovídající, že v nemocnici selhávají mezilidské vztahy.

„Ty jsou silně narušené," tvrdí například bývalý zaměstnanec nemocnice Petr Pokorný. „Nejvyšší představitelé nemocnice personální politiku, dobré mravy a firemní kulturu neumí a nezvládají, schopnost empatie se vytratila, zažil jsem to sám a při náhodných setkáních s bývalými kolegy se mně tato smutná realita znovu potvrzuje," uvedl pro Deník Pokorný. Pro úplnost je třeba dodat, že nemocnici musel opustit, protože vedení zdravotnického zařízení v čele s Jaroslavem Kratochvílem zrušilo jeho pracovní pozici tiskového mluvčího.

Situaci v nemocnici sleduje i dozorčí rada nemocnice, tedy zástupci jediného akcionáře a majitele, kterým je Liberecký kraj. „Sledujeme to, jsem pravidelně informována o situaci od vedení nemocnice a informace předávám dalším členům dozorčí rady. Ta se aktuální situací bude zabývat i na svém lednovém jednání," uvedla předsedkyně dozorčí rady Hana Moudrá.

Potvrdila, že management nemocnice vyjednává s lékaři z novorozeneckého oddělení. „Jsem přesvědčená o tom, že management dělá maximum pro to, aby se situace vyřešila," zmínila Moudrá.

Upozornila také na to, že problematickou personální situací, která nemocnici trápí, se dozorčí rada zabývá na každém jednání. „Nedostatek personálu je problém, ale s odchodem lékařů a sester se potýkají všechny nemocnice v Česku. Není to jen problém České Lípy," dodala Hana Moudrá.

V Liberci nabízejí za lékaře odměnu 20 tisíc

Lékaře potřebuje i Krajská nemocnice v Liberci. Za doporučení lékaře či lékařky pro chirurgickou jednotku intenzivní péče dokonce nabízí odměnu 20.000 korun. Aktuálně má na svém webu zhruba 20 volných míst, přijme i absolventy. V nabídce je také asi 40 míst pro sestry, laboranty a sanitáře. Sestry a lékaře, kteří z nemocnice odejdou, je téměř nemožné nahradit, potvrdila mluvčí nemocnice Barbora Silná.

Citelný je nedostatek personálu na interně, která se kvůli uzavření lůžkového oddělení ve Frýdlantu potýká se zvýšeným náporem pacientů. „Personálně jsme na hraně, minimálně bychom potřebovali čtyři až pět nových lékařů," řekl přednosta libereckého Centra interních oborů Tomáš Klimovič. Lékaři podle něj v republice nejsou.

„Shánět dneska kvalitní atestované internisty je téměř nemožné, protože ti v celé České republice chybí, kromě Prahy. Je to dáno tím, že jsme rozbili náš dobře fungující atestační systém," poznamenal.

K hledání nových lékařů a dalšího personálu využívá nemocnice inzerci, ale i sociální sítě. Ty se podle mluvčí osvědčují nejvíce, protože lze cílit na konkrétní skupiny.

Krajská nemocnice v Liberci je největším zdravotnickým zařízením v regionu. Zaměstnává 2 250 lidí, z toho 320 lékařů. Kvůli koncentraci náročné medicíny a posunu ke složitějším diagnózám rostou nároky na počty personálu. „Na místě, kde dříve byla v noci jedna sestřička, je dnes potřeba, aby byly dvě. Na místě, kde se ventilovali dva, tři pacienti, kteří potřebují prakticky permanentní přítomnost sestřičky, už se ventilují čtyři," uvedl generální ředitel Luděk Nečesaný. Podobné je to podle něj s lékaři: „Místo 23 lékařů ve službě, když jsem sem nastupoval v létě 2013, jich dnes máme ve službě o deset víc."

Aby nemocnice nalákala nové zaměstnance, přistupuje podle Nečesaného k různým motivačním faktorům. Odměna za „dohození" nového lékaře je jen jedním z nich.