Ve spolupráci s portálem eReading.cz zavedla pro své registrované čtenáře půjčování e-knih zdarma. Ti si tak mohou vybírat ze stovek knižních titulů, včetně novinek a bestsellerů, z pohodlí domova. „Novou službou reagujeme na přání našich čtenářů. Řada z nich měla o knihy v elektronické podobě zájem," předesílá vedoucí Městské knihovny Nový Bor Pavla Kleinová.

Zájemci si mohou vybírat e-knihy ze současné produkce českých nakladatelů od 11. listopadu z online katalogu knihovny na webové adrese http://mkweb.novy-bor.cz/Carmen/. Půjčit si lze dvě elektronické knihy zdarma na dobu 21 dnů. Po jejich uplynutí se e-kniha automaticky znepřístupní. „Nevztahuje se na ní tak pokuta z prodlení, výpůjčka sama zmizí ze zařízení," doplňuje Pavla Kleinová.

Služba je přístupná na čtečkách eReading.cz a zařízeních s operačním systémem Android a iOS pomocí aplikace eReading.cz. „Díky tomu si klient může knihu vypůjčit z domova a hned začít číst. Výhodou je i to, že odpadá rezervace na žádaný titul. Stejnou knihu si totiž může současně půjčit neomezený počet zájemců, bestsellery mají tak naši čtenáři na dosah ruky," upřesňuje Pavla Kleinová s tím, že pro využití služby je nutná registrace v knihovně, další podmínkou je sdělení aktivní e-mailové adresy.

Zavedení e-výpůjček umožnila dotace z ministerstva kultury v programu VISK3 ve výši 106 tisíc korun, která pokryla sedmdesát procent nákladů na zavedení systému, necelých 48 tisíc korun doplnila ze svého rozpočtu městská knihovna.