Pravicoví extremisté při pochodu městem pokřikovali hesla jako "Stop černému rasismu" či "Cikáni do práce", vybaveni byli stranickými vlajkami a transparenty s rasistickými hesly. Jejich protest trval zhruba dvě hodiny, krátce před 15:30 průvod skončil. Pak se radikálové přesunuli do Varnsdorfu a později Rumburku na Děčínsku. Dva účastníky akce policie zadržela.

Již krátce po poledni se ve městě shromáždilo také kolem dvou stovek lidí svolaných iniciativou Nenávist není řešení. Aktivisté přijeli podpořit místní Romy a vyjádřit nesouhlas s vyvoláváním rasové nenávisti.

Pochod radikálů Novým Borem se obešel bez větších incidentů, dohlížely na něj desítky policistů včetně těžkooděnců. Nad městem kontroloval situaci vrtulník. Akci v Novém Boru, stejně jako další plánovaná shromáždění ve Varnsdorfu a Rumburku, totiž vyhodnotila policie jako nebezpečné. V pohotovosti byly další stovky policistů včetně pořádkových jednotek, psovodů nebo antikonfliktního týmu.

"Co se týče samotného shromáždění a následného pochodu, nezjistili jsme, že by došlo k narušování pochodu, nebo že by se naopak účastníci pochodu nějakým způsobem nezákonně chovali," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Jen v Severní ulici policisté zajistili dvě osoby, které se snažily proniknout do blízkosti ubytovny, kde žijí Romové. Posléze je policie propustila.

Policisté zadrželi dva lidi, protože podle mluvčí měli na oblečení nacistickou symboliku z třicátých let. Jeden z nich je podezřelý z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, druhý ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Prvnímu hrozí vězení na dva roky, druhému na jeden rok až pět let. Při kontrole aut vjíždějících do města pak policisté zabavili 13 zbraní - kapesní nože, pepřové spreje či sekyrku.

Ve Šluknovském výběžku se pořádají protiromské demonstrace od srpna. Tento víkend využila situace DSSS a svolala akci pod svým vedením. Již při pochodu se snažili příznivci strany přizvat k demonstraci i místní obyvatele, ti se však k protestu stavěli spíše vlažně. "Nový Bor extremisty odmítnul," uvedl starosta Jaromír Dvořák. Zhruba dvě stovky místních však dorazily na náměstí, kde pronesl projev předseda DSSS Tomáš Vandas a další členové strany. Podle zpráv iniciativy Nenávist není řešení na Twitteru se zde sešlo také tvrdé jádro neonacistů.

Na náměstí dorazil i ministr vnitra Jan Kubice a náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák. Kubice novinářům řekl, že je s dosavadním průběhem akce spokojený. Podle něj mohou působit policejní opatření předimenzovaně, ale není to tak. Ministr se krátce zúčastnil i akce na podporu Romů a pokračoval pak na akci DSSS do Varnsdorfu.

Situaci na místě sledovala i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, která již dříve vyzvala obyvatele, aby nepřistupovali na argumenty extremistů a zvážili svou účast na jejich akcích.

Na poklidném shromáždění na podporu Romů se před romskou ubytovnou v Severní ulici diskutovalo a zpívalo. Mezi účastníky byl například senátor Jaromír Štětina (za TOP 09), Ondřej Liška a Matěj Stropnický ze Strany zelených či ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Z Prahy dorazil do města aktivisty speciálně vypravený autobus, přišli i duchovní. Příznivci lidských práv vyvěsili ve městě transparenty s nápisy "Proti násilí". Jejich billboard s přeškrtnutým logem DSSS však příznivci strany strhli.

V Novém Boru se o prázdninách odehrál incident v místním baru, kde skupinka Romů mačetami napadla hosty a jednoho z nich vážně zranila. Na nejvíce zraněného muže vybírala dnes iniciativa Nenávist není řešení peníze. Podle jejích zpráv získala přes 4000 korun. Kolem baru dnes také prošel průvod pravicových radikálů.

S odstupem času se po incidentu situace ve městě zklidnila a další problémy mezi místními Romy a ostatními obyvateli nenastaly. Ve městech v Ústeckém kraji, kam se sestěhovávají Romové z jiných částí republiky a kde roste kriminalita, napětí naopak v posledních týdnech stoupá. Akce DSSS v Rumburku skončila bez větších incidentů, ve Varnsdorfu se však nepovolený průvod vydal k ubytovnám, kde bydlí Romové, a incident skončil potyčkami s policií. Proti davu nasadila vodní dělo a dělbuchy.