Před necelým rokem přišli na hřbitov v Novém Oldřichově pozůstalí uctít památku zemřelých a část jedné zdi byla svalená. Hřbitov jižně od barokního kostela Povýšení svatého Kříže byl na místě založen již roku 1892 a z tohoto období také zborcené zdivo pochází. Na opravu se obci podařilo získat finanční dotaci a práce na obnově začnou v nejbližší době.

„Získali jsme půl milionu ze Státního intervenčního fondu Ministerstva zemědělství," říká starostka Nového Oldřichova Marcela Novotná.

Obnova márnice

Na druhém místním hřbitově, u silnice na Kamenický Šenov, už se dnes nepohřbívá. Přesto je zde v těchto dnech k vidění výkopová technika. Obnova dávno rozpadlé márnice již probíhá. „Márnici obnovujeme proto, že tu ta stavba historicky stála. Chceme také zachovat důstojnost místa a ráz obce," říká Marcela Novotná.

Po dokončení zůstane stavba prázdná. Její původní využití dnes těžko někdo povolí a použít nevelký prostor například jako skladiště je nedůstojné.

Dělníci již začali s obnovou márnice u silnice na Kamenický Šenov. Zeď druhého místního hřbitova přijde na řadu později. Zdroj: Deník/Jiří Jelínek

Po původní stavbě zůstala na místě jen hromada cihel. Originální zůstane jen pískovcový základ stavby. Rekonstrukce přijde celkem na tři sta tisíc korun a obec na ni také získala dotaci. „Na márnici jsme dostali dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, z programu rozvoje venkova a obnovy památek," říká Novotná.

Dotace využívají

V Novém Oldřichově o různé užitečné dotace žádají často. Neodradí je ani zvýšená administrativní zátěž, ani mnohdy těžko splnitelné lhůty pro dodání podkladů. Kromě dvou zmíněných investic pomohou letos v Oldřichově dotační fondy opravit střechu školy a v rámci Česko-německého přeshraničního partnerství dostanou místní hasiči zbrusu nové zásahové vozidlo.

Dosluhující tatrovka ze šedesátých let se tak bude moci přesunout k ostatním historickým exponátům do místního muzea hasičské techniky.