Jinou tvář dostane městský park v České Lípě. Zdejší radnice podala žádost o dotaci, aby zrealizovala pět let starý projekt na regeneraci parku. Ten počítá s kácením stromů. S ním nesouhlasil výbor pro životní prostředí českolipských zastupitelů a ani místní pobočka Společnosti pro trvale udržitelný život.

Smrky překážejí

Podle jejich zástupce, zastupitele Miroslava Hudce, některé stromy budou pokácené jen kvůli výhledu a nikoliv kvůli zdravotnímu stavu. „Aby bylo vidět na vzdálený altánek, mají být pokácené například stříbrné smrky na náměstíčku. Nebo douglasky, které z určitého úhlu překážejí pohledu na léta vypuštěné a nefunkční jezírko," upřesnil předseda výboru pro životní prostředí Miroslav Hudec s tím, že jde celkem o čtrnáct stromů.

Projekt na regeneraci městského parku za zhruba tři miliony korun nechala společně s dendrologickým průzkumem zpracovat českolipská radnice již v roce 2007. Předcházely mu veřejné debaty s lidmi. Mezi nejrůznějšími nápady byla tehdy shoda v tom, že v parku má být co nejvíce zeleně. Až do letošního října se ale kolem parku téměř nic nedělo. Prakticky se pouze prováděly zdravotní řezy a údržba stromů.

Ohrožená douglaska.Změnu nastartovala až loňská žádost o dotaci do Operačního programu pro životní prostředí. S ní ale kvůli zastaralému projektu město neuspělo. Jak uvedla mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová, Lípa záměr aktualizovala společně s novým dendrologickým průzkumem.

Jsou staré a suché?

„V září byla vypsaná nová výzva a bylo potřeba učinit veškeré kroky k tomu, aby město mohlo podat žádost do tohoto programu. Jedním z těchto kroků bylo také vyřízení povolení na pokácení 14 vzrostlých stromů," doplnila Kristýna Brožová.

S kácením nesouhlasí výbor pro životní prostředí. „Nemáme problém s odstraněním suchých nebo nemocných stromů, ale ne kvůli výhledu. Navíc jsme chtěli, aby se k návrhu mohla vyjádřit veřejnost, která do parku chodí především. Bohužel státní správa nevzala ohled na žádné naše připomínky a kácení povolila," podotkl Miroslav Hudec.

Podle mluvčí Brožové se jedná o suché, nemocné stromy nebo ty, které mohou být nebezpečné. „Kácet se budou také stromy, které svou velikostí již překážejí růstu dalších dřevin," uvedla Kristýna Brožová.

Ta zdůraznila, že proběhne náhradní výsadba stovek dřevin. „Kromě nejrůznějších vyšších i nižších keřů by se měly vysazovat také habry, javory, tisy, jilmy, jabloně nebo třešně."