Do dálky září nově opravený kostel Nejsvětější Trojice ze svahu v Polevsku. Obec si za jeho příkladnou rekonstrukci dokonce odnesla Zlatou cihlu z krajského kola soutěže Vesnice roku 2012. Pod kostelem se ale rozhořel spor mezi obecní radnicí a místním obyvatelem Alexanderem Maškem. Kvůli betonové stěně, jež v rámci pokračujících úprav vizuálně nahradila starou hřbitovní zeď lemující sakrální památku.

Podle Alexandera Maška zvolené stavební úpravy naruší stabilitu svahu, na němž kostel stojí. Starostka Martina Rašínová jeho obavy nesdílí a tvrdí, že postupují správně. Spor přitom ohrožuje hospodaření obce.

„Celá oprava je jen stavba pro stavbu. Nová zeď narušila celkový pohled na kostel. První, čeho si lidé všimnou, je betonová stěna," zlobí se Alexander Mašek. Ten se domnívá, že stará hřbitovní zeď mohla stát dál. „Předkové věděli, jak mají stavět. Obec se ale roky o původní zeď nestarala, takže tam prorostly stromy a narušily ji," doplňuje Alexander Mašek.

Ze znaleckého posudku ale vyplývá, že stavba betonové stěny je jediným možným řešením. Ta nově stojí zhruba metr před tou původní a mezeru mezi nimi vyplní propustný materiál. „Kvůli možnému narušení hrobů a v horším případě i statiky kostela nelze starou hřbitovní zeď zbourat a vystavět ji znovu," píše ve stavebně technickém posudku Martin Volejník.

Památkáři s opravou zdi souhlasili

Podle něj je za havarijním stavem hřbitovní zdi pravděpodobně nedostatečné odvodnění okolí. S jeho závěry a navrženým způsobem oprav souhlasil Národní památkový ústav v Liberci.

„Památkáři ale už nevěděli, že se taky zbouraly dvě malé zídky stojící pod hřbitovní zdí. Ty přitom byly dalším prvkem, který chránil svah před sesunutím," poukazuje na další vady na kráse Alexander Mašek.

To, že by obec jen přihlížela nebo dokonce souhlasila s úpravami, které by narušily statiku, starostka Martina Rašínová důrazně odmítá. „Zídky byly místy už úplně rozpadlé, na statiku kostela či udržení svahu neměly vliv. Musely se odstranit i kvůli tomu, že stroje by se neměly jak dostat na stavbu," vysvětluje Martina Rašínová. Ta doplnila, že jednu ze zídek mají v plánu postavit znovu. Už kvůli uchování pohledu na kostel, jak jsou místní zvyklí.

Vzali si úvěr několik milionů korun

Spor se může negativně projevit v hospodaření Polevska. To na opravu hřbitovní zdi získalo dotaci 4,5 milionu korun. Peníze ale získá až po dokončení projektu. Prozatím rekonstrukci financují z bankovního úvěru ve výši 5,9 milionů korun, který pokrývá i finanční spoluúčast obce na projektu.

Výše úvěru tak vysoko přesahuje zhruba čtyřmilionové roční příjmy obce. „Za získáním dotace je pět let práce. Nikdy bychom ji nedostali, pokud bychom neměli vše v pořádku. Pokud nám počínání pana Maška znemožní vyplacení dotace, budeme po něm vymáhat škodu," je rozhodnutá Martina Rašínová.

Rozhodnutý je i Alexander Mašek: „Byl jsem na stavebním úřadě, aby mi ukázali stavební dokumentaci, ale odmítli mi to. Chci se obrátit na krajský úřad, aby rekonstrukci prošetřili."

DŘÍVE. Stromy a vlhkost ze špatně odvodněného areálu zřejmě mohou za havarijní stav opěrné zdi u kostela Nejsvětější Trojice v Polevsku, která se nyní opravuje.

Kostelní zeď před rekonstrukcí.