Doslova obrodou prošla letitá lesní stezka vlnící se obcí Prysk. V sobotu 22. října novou Maixnerovu pohybovou stezku slavnostně otevřel průvod necelé stovky lidí, který pod vedením starosty obce Jana Svitáka absolvoval celou trasu.

Stezka je pojmenována po místním předválečném kronikáři a učiteli. Na projektu dobrovolně vypomáhalo plno místních občanů, kteří během letošního léta společně s profesionální firmou jednotlivá zastavení na stezce vybudovali. Nyní je stezka hotová. „Budeme ještě upravovat některé detaily," upřesňuje starosta Prysku Jan Sviták.

Dřevěná posilovna

Pohybovou stezku v délce 2,5 kilometru, která začíná u místního obecního úřadu a končí v centru Horního Prysku, lemují každých zhruba sto metrů zastavení, kde se může turista vyrazivší na výlet protáhnout na rozličných posilovacích strojích a hrazdách.

Nechybějí lavice na bench press nebo posilovací křeslo s výhledem do malebné krajiny. Zastavení doplňují lavičky v jednotném vzhledu, jejichž společným znakem je použití tradičního materiálu, dřeva.

„Většina použitého dřeva je dub pocházející z obecních lesů, je to odolné dřevo a mělo by to vydržet dlouho" říká starosta Prysku Jan Sviták, který společně s několika spolupracovníky projekt vymyslel a dále vedl ke zdárnému cíli.

V Prysku navazují na zachovanou tradiční podobu obcí z první republiky, která je charakteristická respektováním krajiny a citlivým využitím přírodních útvarů. Ať už pro stavbu domů, nebo například pro stezky budované tehdejšími turistickými spolky.

Stezku korunují dva altány, které stojí na dohled od sebe na vyvýšeninách nad Horním Pryskem. Stály zde už v minulosti. U jednoho z nich nechybí kromě dobrého posezení s výhledem ani ohniště. „Napadlo mě, že bychom obě místa spojili lanovou dráhou, ale jsou od sebe dost daleko," podotýká s úsměvem Sviták.

Detaily

Celou stezku lemují drobné detaily, nad kterými se může turista pousmát, například utopenec v jedné z bažin, který stejně jako ručně vyřezávané cedule a směrovky pochází z dílny místního mistra řezbáře Petra Jelínka. Ten v obci žije již od narození, sedmdesát let.

Jeho práci je nutné ocenit, jednotlivých prvk je opravdu hodně a jsou z tvrdých dřev. „Dělal jsem na tom asi dva měsíce," říká Petr Jelínek s tím, že dostal od obce volnou ruku. A vězte, že co kus, to vyvedený originál. Zkrátka se jedná o nádherné místo, které výborně poslouží k aktivnímu odpočinku každému zájemci.

Stezka vznikla díky ocenění obce bílou stuhou v soutěži Vesnice roku a s tím spojenou dotací. „Na původní návrh by peníze z bílé stuhy nestačily, ale díky tomu, že to dělali s místními firmami a svépomocí, podařilo se nám z očekávaných 2,5 milionu snížit náklady na devět set tisíc," dodává Sviták s tím, že dotace činila 700 000 Kč.

„Překvapilo mě, že o ní nevěděli"

Pohybová stezka je dítětem starosty Prysku Jana Svitáka. Ten s ní má i další plány. 

Hodláte se stezkou nějak dál pracovat?

Plánujeme ji propojit se skalním divadlem a vybudovat na ní dodatečné cyklistické a běžecké okruhy. U jednoho z altánů je křížová cesta, kterou bychom také chtěli v nějaké podobě obnovit. A mnoho dalších věcí.

Z jaké doby stezka pochází?

Tudy se chodí, co kdo pamatuje, ale stejně mě překvapilo, že o ní někteří nevěděli.

Mnoho vyřezávaných objektů na stezce by mohlo lákat nenechavce nebo vandaly. Jak se proti tomu budete bránit?

V nejbližší době zde umístíme fotopasti, které budeme různě střídat. Některé kusy jsme ani nedávali ven, protože by to hned někdo ukradl. Náš kostel jsem si nechal v kanceláři.

Čekáte kvůli stezce příliv turistů?

Už díky několika oceněním v soutěži Vesnice roku jsme zaznamenali zvýšení prestiže a s tím spojené posílení turistického ruchu. Jezdí sem turisté z druhého konce republiky i ze zahraničí.