Sosnovská Destruction derby se o víkendu 17. a 18. června po osmé rozjede v areálu místního autodromu.

Startovní listina čítá na dvě stovky závodníků s různými modely aut, počínaje Favority. Organizátoři slibují zbrusu novou trať a bohatý doprovodný program, včetně výstavy autoveteránů, amerických vozů a závodních speciálů nebo závodu V.I.P. a youtuberů.

V závodě VIP osobností se diváci mohou těšit na zpěváka Pavla Calltu, lyžaře Filipa Trejbala, rychlolyžaře Radka Raketu Čermáka, zpěváka Atmo music, který v rámci Destruction Derby oslaví i narozeniny. V autě uvidíme i herce Karla Zímu a další. Z youtuberů si přijede zazávodit Psychopat Bejr, Haggy, Tvrdej Bob nebo Drifter X.

Tyto závody se pojedou v neděli, společně s baráží do finále a samotným závěrečným kláním.

„Je to show, to lidi baví,“ říká pořadatel Destruction derby

Lukáš Dorda čichal k benzínu od mala, závodil v motokárách, formulích, několikrát se stal mistrem republiky. „To už je historie,“ říká devětatřicetiletý muž, který se kromě podnikání věnuje i dalším aktivitám, z nichž jedna z nejnáročnějších je podle něj Destruction derby.


Vaše akce je v posledních letech poměrně úspěšná, co lidi láká na takových závodech?

Pořád se něco děje, auta jsou v kontaktu, otáčejí se na střechu, je to show a to lidi baví.

Jak náročná je příprava na závod?

Musejí se vyndat skla z auta, dodělat mřížka u řidičových dveří, zadělat případné střešní okno, musí se vyplnit dveře řidiče montážní pěnou, vyndat světla.. nesmí tam být zkrátka žádné sklo, ani žádné dodatečné výztuhy na předku a podobně.

Jak je to s bezpečností závodníků?

Jezdci musejí mít dlouhé rukávy, rukavice, integrální helmu. Kvitujeme, když si někdo udělá vnitřní rám, vezme si závodní sedačku nebo vícebodové pásy, ale to není povinné. Nejezdí se ve velkých rychlostech. Není to tak nebezpečné jako u amerického destruction derby, kde se hlava nehlava mlátí do sebe. Je to spíš evropský systém, s klasickou tratí a měřením časů, jako u rallyecrossu.

Kolik aut je na konci provozuschopných?

Bývá to tak okolo deseti.

Co se s auty stane po závodě?

Odveze si je specializovaná firma, která je ekologicky zlikviduje.