Zábava pro malé i velké, pro fanoušky pohodových českých písniček, i tvrdého nářezu. V Zákupech si v sobotu 10. září během slavností každý našel to svoje.

Jen co se návštěvníci letošních Zákupských slavností prodrali skrze perimetr prodejců levného textilu, obléhající všechny přístupové cesty do areálu místního koupaliště, byli doslova vtaženi do víru výborné zábavy. Děti si mohly zadovádět na některé z pestré škály atrakcí a dospělí mezitím okoušeli výborné lahůdky od stánkových prodejců. To vše v příjemném areálu, který dovoluje na čas opustit davy lidí a vydat se na poklidnou procházku okolo vodní plochy.

Kulturní program byl pečlivě vybraný tak, aby každý našel to své. Nejmenší bavil klaun s obříma rukama, odrostlejší mládež ocenila vystoupení Pavla Callty nebo rappera Lipa. Samozřejmě nechyběla oblíbená jarová pěna, ve které mladí našli osvěžení v parném dni. Příznivci pohodových českých písniček nevynechali produkci Marcela Zmožka a jeho kolegy Máry, kteří jsou oba známí divákům televize Šlágr.

„Já už se nebudu učit poslouchat nějaké to moderní duc-duc, tohle má alespoň nějakou příjemnou melodii," podotkl jedenašedesátiletý Alois, kterému, stejně jako mnohým dalším návštěvníkům, zářil spokojený výraz ve tváři.

A nakonec fandové říznější muziky. Ti se samozřejmě nemohli dočkat večerních vystoupení Aleše Brichty a kapely Doga, jejíž skladby následovaly po slavnostním ohňostroji.

Pivo na čas

Nechyběly všemožné soutěže, například v pití piva. V té zvítězil v těžké konkurenci obyčejně vyhlížející chlapík, který do sebe obsah půllitrového kelímku doslova vylil v čase 5.04 vteřin. Když se to doslechl starosta Zákup Radek Lípa, bez váhání prohlásil: „To zvládnu pod pět!" Jelikož se na místě nacházeli i starosta Kamenického Šenova František Kučera a starosta Radvance Petr Ulrich, stala se rázem z bleskového nápadu meziobecní soutěž.

Zvítězil František Kučera s časem lehce přes šest vteřin.