Už to není jen ten oprýskaný barák, stojící u vjezdu do města. Kulturní dům v Zákupech dostal díky úspěšnému dotačnímu tažení místní radnice nejen úplně nový kabát, ale také vnitřní zařízení, umožňující úsporný provoz. Českolipsko tak má další reprezentativní kulturní stánek.

Sál v zákupském kulturáku přitom v posledních letech dost osiřel. Doplatil na to, že byl považován za těžko vytopitelný objekt, jehož provoz se kvůli vysokým nákladům nemůže nikomu vyplatit.

„I když jsme tam přes zimu udržovali jen nutnou teplotu, aby kvůli mrazům nedocházelo ke škodám, stejně jsme ročně jen za teplo platili sto padesát tisíc korun," řekl o problému kulturního domu starosta Zákup Radek Lípa.

I proto si sdružení Nezávislé moderní Zákupy, za které starosta na podzim kandidoval ve volbách, určilo jako jednu ze svých priorit rekonstrukci kulturního domu. Tento volební slib si už může odškrtnout jako splněný.

Už vloni se Zákupským podařilo vybojovat milionovou státní podporu pro rozsáhlé zateplení kulturního domu. Zákupy navíc společně s žádostí o dotaci pro kulturní dům sháněli státní příspěvek také na zateplení Domu s pečovatelskou službou v Nových Zákupech a i v tomto případě uspěli. Do Zákup tak ze Státního fondu životního prostředí zamířilo zhruba 14 milionů korun, pět z nich pro kulturní dům, zbytek seniorům do „dépéesky".

Kulturní dům dostal úplně nový plynový kotel, nové čerpadlo i nové rozvody tepla. Ty nahradily zastaralý systém. „Byly tam velmi silné trubky, kterými se valilo obrovské množství vody, která se musela ohřát. Ale když se to vytopilo, tak voda mezitím vychladla," popsal problém bývalého vytápění starosta Radek Lípa. Takové starosti už Zákupští mít nebudou.