Nové jsou zatím v nedohlednu a v žádné lékárně na okrese nám nebyli schopni říct, kdy budou. K dispozici jsou pouze vakcíny pro děti, ale pro dospělé ne. Českolipsko spadá do oblasti se zvýšeným výskytem klíšťat. Vzhledem k teplotám které letos panují je pravděpodobné že lidí nakažených klíšťaty přibude.
V letních a podzimních měsících je třeba při pobytu v přírodě myslet na nákazy nemocemi od klíštěte. Tyto choroby jsou nebezpečné zejména tím, že se zprvu podobají třeba nezávažným virózám, při nichž bolí hlava či klouby. Nákaza nemocemi z klíšťat je zákeřná v tom, že se dá snadno zaměnit s jiným onemocněním.
Navíc si nikdo nemůže být jistý, že nebude patřit mezi jedno procento lidí, u nichž nejnebezpečnější ze zmíněných nemocí - encefalitida - skončí smrtí.
Pokud se necítíte dobře, máte podobné potíže jako při viróze, trpíte zimnicí, bolí vás klouby a hlava, naměřili jste si zvýšenou teplotu a jste unavení, pak můžete mít některou z nemocí přenášených klíšťaty. Prvním příznakem lymské boreliózy je ohraničená několikacentimetrová červená skvrna v místě napadení. Skvrna se zvětšuje a uprostřed bledne.
Pozor, nemoc nešíří jen klíště, ale byť velmi zřídka, i ovádi a další drobný hmyz. To znamená, že jste na sobě vůbec nemuseli najít přisáté klíště. Skvrna se také nemusí objevit vůbec nebo se může vyskytnout na jiném místě, než došlo ke štípnutí.
V počátečních stádiích ji lze léčit antibiotiky, později však borelie vážně poškozují celý organismus. Lymská borelióza má inkubační dobu tři až třicet dní, nejčastěji však sedm až čtrnáct dní. Při podezření je vždy nutné vyhledat lékaře.
Klíšťová encefalitida probíhá zpočátku bez příznaků, jenom se v organismu vytvoří protilátky. První příznaky se obvykle objevují týden až dva týdny po tom, kdy se klíště přisaje.
Onemocnění pak probíhá ve dvou vlnách. Zprvu vypadá jako lehká chřipka. Po třech až čtyřech dnech nastává zmírnění. Zhruba po týdnu pak ale nastoupí vysoké horečky, bolesti hlavy a další neurologické projevy, například nesnášenlivost světla. Převoz do nemocnice je pak nezbytný. V tomto stadiu může být trvale poškozena nervová soustava.
Všeobecná zdravotní pjišťovna ČR poskytuje příspěvek na základní očkování ve výši 400 Kč. Příspěvek je vázán na ukončení očkování, to znamená na aplikaci třetí dávky, a to bez ohledu na skutečnou výši úhrady za třetí dávku očkovací látky.