Vánoční strom, který letos rozsvítí Staroměstské náměstí v Praze, bude z České Lípy. Třiadvacet metrů vysoký kolos do metropole vyšle soukromá firma Fehrer sídlící v místní průmyslové zóně.

Hlavní město ozdobí v době vánočních svátků smrk ztepilý, který mohl na pozemku soukromé firmy růst 55 až 65 let. Organizátoři trhů si jej vybrali, protože byl údajně jednoznačně nejhezčí ze všech nabízených, v neposlední řadě také splnil všechny podmínky výběru.

Uvedl to Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko, která organizuje trhy na Staroměstském náměstí a s výběrem vánočních stromů pro Prahu má již šestileté zkušenosti. „Strom je navíc lehce dostupný, takže se bude jistě dobře upevňovat a odvážet," doplnil Hozák.

Smrk z České Lípy zvítězil nad dalšími čtyřiadvaceti kandidáty z celé republiky v soutěži Hledá se strom. Soukromá firma jej do klání přihlásila kvůli plánovanému kácení. Na místě, kde roste, totiž vznikne parkoviště a kvůli bezpečnosti by stejně padl. „Nechtěli jsme jen tak zničit hezky rostlý strom, ale projekt nových parkovacích míst, která jsou pro rozvoj společnosti důležitá, bohužel neumožnil jeho zachování," vysvětlil Pavel Mooz, jednatel společnosti Fehrer Bohemia.

Vysadí nové stromy

Získávat stromy, které by musely být z různých důvodů stejně pokáceny, je podle hlavního organizátora vánočních trhů právě nejzásadnější podmínkou při výběru.

Přestože firma z České Lípy plánuje stavět nová parkovací místa, zeleň u svého sídla chce dál zachovat, a tak deset tisíc korun, které firma získala za vhodný tip, použije na výsadbu stromků nových.

Smrk ztepilý z České Lípy prošel už včera dendrologickým průzkumem, který prokázal, že je zdravý a vhodný pro instalaci na Staroměstském náměstí. Vyšetření provedli jako v minulých letech odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

„Odebrané vzorky ukázaly, že je v dobrém stavu. Do týdne by měl být hotový kompletní posudek z laboratorního vyšetření," potvrdil Jan Tippner, vyšetřující dendrolog.

Otázka bezpečnosti je pro pořadatele vánočních trhů zásadní. Velmi citlivou věcí se bezpečnostní hledisko totižstalo po neštěstí v roce 2003, kdy se více než pětadvacetimetrový smrk za vichřice zřítil. Strom tehdy zranil pět lidí, z toho britského turistu vážně. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 milionu korun. Loňský téměř třicetimetrový vánoční smrk pocházel z obce Nespeky na Benešovsku.

Lesníci smrk v Lípě pokácí v neděli 22. listopadu, na Staroměstském náměstí v Praze se pak slavnostně rozsvítí o šest dní déle. V sobotu 28. listopadu zároveň oficiálně začnou vánoční trhy, každoročně na ně míří stovky tisíc návštěvníků metropole.

Vánoční strom pomůže Nadaci Jedličkova ústavuZatímco do slavnostního rozsvícení vánočního stromu na pražském Staroměstském náměstí zbývá ještě pár týdnů, už nyní mohou lidé symbolicky rozsvěcet žárovky v jeho korunách, a pomoci tak Nadaci Jedličkova ústavu.
Stačí k tomu poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZAROVKA na číslo 87 777, žárovka se poté rozsvítí na webových stránkách organizátora soutěže rádia City. Cena jedné dárcovské SMS je 30 korun. Peníze použije ústav na kompenzační a ergoterapeutické pomůcky pro děti a mladé lidi s tělesným handicapem.
Patrony projektu se letos stali herečka Zlata Adamovská, herec Petr Rychlý a biatlonista Ondřej Moravec. Tradiční charitativní projekt „Rozsviťte s námi Prahu" vyvrcholí na Staroměstském náměstí v rámci rozsvěcení stromu.