To uričtě rádi slyší lidé z Varnsdorfu, kteří za sebou mají další perný víkend. Stejně jako policisté, kteří museli být opět v pohotovosti.
„Tentokrát byly objeveny jen dvě zbraně – jeden pravicový extremista měl u sebe při ověřování totožnosti nůž a v jednom autě objevili policisté sekyrku,“ uvedla severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Sobotní protesty začaly již v 10 hodin dopoledne, kdy se v místním kině Panorama sešli obyvatelé města s vedením radnice. Besedu provázely vybičované emoce – lidé ostře kritizovali laxnost radnice i práci policie. Znovu tu zazněly výzvy k odstoupení vedení města.
Během besedy zazněla také informace, že desetiletý Rom přezdívaný Terorista, který se svým gangem přepadával lidi za bílého dne, je v diagnostickém ústavu.

„Policie jen za poslední měsíc řešila ve městě šestnáct závažných trestných činů, deset z nich bylo objasněno, u čtyř se ukázalo, že byly smyšlené,“ prohlásil starosta Martin Louka. Zástupci policie na setkání nicméně chyběli, na což lidé reagovali pískotem.
Situace ve Varnsdorfu se podle lidí příliš nezlepšuje.

„I když už jsou dny, kdy je třeba klidněji,“ připustila jedna z obyvatelek. Přestože je město plné policistů, stále se podle lidí krade.
„Pořád můžete večer potkat ve městě Romy s kárkami plnými nakradeného železa. „Mou vnučku přepadli za bílého dne, když šla z tréninku, sebrali jí tašku, ve které naštěstí mimo úboru nic neměla,“ řekla jiná žena. Na besedu dorazilo i několik Romů, jedna z Romek uvedla, že se ve městě bojí i jejich děti.

Ve 14 hodin se pokračovalo na místním náměstí, kde se sešlo několik stovek lidí. Mítink organizoval provokatér Lukáš Kohout. Ten opět vyzval zastupitele města k odchodu, lidé cinkali klíči, zazněla státní hymna.

Před patnáctou hodinou se průvod vydal na „tradiční“ trasu městem, směrem k místům, kde žijí Romové. K ubytovně Sever se ale dav nedostal, cestu jim tu opět zahradili policejní těžkooděnci.

„I když obyvatele Varnsdorfu přijely v protestech podpořit desítky pravicových extremistů, obešlo se shromáždění bez nutnosti většího policejního zásahu,“ řekla Hrubešová.

Dav tedy opět neprošel, navíc byl vyzván zástupcem varnsdorfské radnice k ukončení akce. To se ale lidem nelíbilo, posadili se proto na zem a zazpívali státní hymnu. Poté se vydali na další pouť městem, a to k červenému kostelu, kde žijí další Romové. Ani tady se ale nic dramatického nesemlelo, postupně se dav pokojně rozešel.

V průběhu sobotního odpoledne policisté předvedli na služebnu celkem 15 pravicových extremistů, kteří u sebe neměli doklady. Někteří z nich měli na těle tetování běžné u brněnských fotbalových rowdies. Devět z nich bylo převedeno rovnou z vlakového nádraží po příjezdu do města. Po ověření totožnosti byli všichni propuštěni.

Kromě lidí ve Varnsdorfu bojují za větší bezpečnost také obyvatelé Nového Boru. Ti podepisují petici, ve kter žádají lepší kamerový systém vybavený zvukem a víc státních policistů. Petici žádající větší bezpečnost sepsalo místní občanské sdružení Bezpečí domova.

Sobotní protesty jsme sledovali ON - LINE

Luděk Stínil, Alexandr Vanžura, ČTK