Nastal čas říje a tři zdejší dospělí jeleni se troubením snaží upoutat pozornost laní nebo zahnat soka.

„Musí být chladno a nesmí intenzivně pršet. To jsou ideální podmínky pro troubení," říká Jaroslav Tatarkovič, správce skalické obory a šéf myslivecké komise Okresního mysliveckého svazu Česká Lípa. Ve Skalici už má vyzkoušené, že říje a s ní spojené troubení probíhá zhruba od patnáctého září do patnáctého října.

„V oboře máme celkem sedm jelenů, ale pouze tři jsou dospělí. Ti mladí se drží na okraji lesa a do soubojů o laně se pouštějí jen velmi zřídka. Když už, pak je to na život a na smrt. A proto se spíš bojí," popisuje Tatarkovič.

Vždy si laň vybírá jelena. „Ale není to tak, že jen jeden je ten nejkrásnější. Všichni tři jsou krásní. Není výjimkou, že kromě nejsilnějšího jelena položí jednu laň i druhý nejsilnější," vysvětluje myslivec.

„Jeleni v době říje nepřijímají potravu, ztratí až jednu třetinu své původní váhy. Takže jsou unavení a zvyšuje se šance pro další jeleny."

K oboře ležící jižně od Nového Boru je možné se vypravit procházkou. A vábení paroháčů pak sledovat zpoza oborního plotu. Pokud by se někdo chtěl podívat dovnitř obory, je nutné se domluvit předem telefonicky. Toho využívají především školy. „Od května jsme tu měli už 450 dětí," potvrzuje Jaroslav Tatarkovič. Dvě největší města Českolipska, odkud sem jezdí nejvíc dětí, také přispívají formou grantů na provoz obory. Letos Nový Bor přispěl částkou 42 tisíc korun a Česká Lípa deseti tisíci.

Asi desetihektarová obora leží v údolí, kterým protéká potok Šporka, a je nejmenší oborou na Českolipsku. Místní jeleni sem byli dovezeni z Krušných hor a Šumavy. Obora spolupracuje s výživářským podnikem Tekro, oddělením výzkumu zvěře, na genetice a výživě.