Nikde jinde na Českolipsku ho zatím nenajdete. Brzy by měl ale vyrůst ve Cvikově. Město chce totiž s pomocí státní dotace postavit takzvaný komunitní dům pro seniory, jakýsi mezistupeň mezi samostatným bydlením a domem s pečovatelskou službou.

„Do konce roku chceme mít hotový projekt na stavbu domu a do poloviny ledna musíme podat žádost o dotaci od ministerstva pro místní rozvoj," popisuje stav přípravy stavby starosta Cvikova Jaroslav Švehla.

Město podle něj počítá s výstavbou komunitního domu se čtrnácti nájemními byty. V domě nebude (a podle podmínek státní dotace ani nesmí být) trvale žádná pečovatelská služba, ale za seniory bydlícími v domě mohou docházet lidé, poskytující sociální služby. Ubytovaní senioři budou v domě žít samostatně ve svých bytech, ale nedílnou součástí domu bude společné komunitní zázemí, kde se budou moci scházet.

Cvikov byty nabídne seniorům nad 65 let, kteří nevlastní žádnou nemovitost. „Nemám strach o to, že bychom kapacitu domu nenaplnili. Máme přebytek žádostí na umístění do domu s pečovatelskou službou a ve Cvikově žije přes 1200 lidí nad 60 let a přes 800 lidí nad 65 let," upozornil Jaroslav Švehla.

Dům má vyrůst na místě bývalé ubytovny Cvikováčku, u silnice vedoucí směrem k fotbalovému areálu ve Cvikově.

Státní dotace na jeden byt v komunitním domě je šest set tisíc korun. Jakou částkou se bude na stavbě podílet městská pokladna, ukáže až rozpočet stavby v projektu a hlavně vysoutěžená cena stavby. Stát výstavbu komunitních domů podporuje s cílem prodloužení soběstačnosti seniorů.