Téma, které v posledních letech řešil celý Máchův kraj. Revitalizace pobřeží Máchova jezera ve Starých Splavech začne v září. V příštím týdnu proběhnou poslední schůzky před zahájením akce. Obyvateli oblíbený stánek, za jehož zachování lidé podepisovali petice, zůstane na svém místě.

„Revitalizaci pobřeží ve Starých Splavech plánujeme už několik let. Je vybraný dodavatel a budeme také připravovat odpouštění Máchova jezera, což bude jedním z témat středeční schůzky s Agenturou přírody a krajiny České republiky," uvádí Eva Burešová, starostka města Doksy.

Pobřeží Máchova jezera v jeho zátoce ve Starých Splavech, která patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších částí turistické lokality a kde leží luxusní bytová rezidence, projde výraznou proměnou.

Projekt připravili architekti ze studia City Work Architects. „Nešlo nám pouze o to, abychom uvedli zátoku Máchova jezera po rekonstrukci hráze a výpusti do stavu, který by mohl Staré Splavy reprezentovat, ale vytvořili jsme také vizi, která přihlíží k jedinečnému charakteru Starých Splavů," řekl již dříve architekt Juraj Sonlajtner, který už ve Starých Splavech pracoval na podobě Vily Bellevue.

Odbahnění

Jednání, které proběhne v příštím týdnu, se bude týkat hlavně povypuštění části jezera. „V rámci revitalizace je několik projektů. Na částech pozemků, která jsou města, budeme provádět rozsáhlou revitalizaci v rozsahu přibližně za dvanáct milionů. Část hráze patří Agentuře přírody a krajiny, což je ten ovál nad pobřežím s památným dubem. Ten bude revitalizovat přímo agentura. Dalším projektem agentury je odbahnění Dokské zátoky na Dokské straně za jacht klubem," popisuje starostka Burešová.

Přibližně takto by mohlo vypadat již brzy pobřeží ve Starých Splavech. „Jedná se o vizualizaci z první fáze projektové přípravy a konečná podoba projektu je v některých částech odlišná,“ uvádí Jakub Derynk, projektový manažer města Doksy.Zdroj: společnost City Work s. r. o.

Při rekonstrukci současného mola bude zapotřebí část Máchova jezera odpustit. Lidé se však nemusí bát, nebude vypuštěné celé. „Mezitím dodavatel začne pracovat na částech, které nejsou spojené s vypouštěním jezera. Až bude v jezeře méně vody, může začít oprava opěrné zdi. Vybudovat nové přístavní molo bude pravděpodobně nejnáročnější," dodává starostka.

Nové molo má být obložené tropickým dřevem, bude skoro 24 metrů dlouhé a široké od čtyř do téměř devíti metrů. Zajímavostí je, že závěr mola bude končit volně ve vodě a bude mít tři úrovně sklopení podle tří různých typů lodí, které jezdí po Máchově jezeře.

Břeh jezera od chodníku mezi výpustí a stánkem s občerstvením bude oddělovat zídka, na které bude možné sedět a pozorovat jezero. Ze břehu chtějí architekti také vysunout malé molo. „Na něm bude možné třeba i pořádat koncerty, je to také platforma, kde se dá sedět a koukat na vodu," popsal Sonlajtner.