Posledních několik let je velmi rozšířenou praxí skupování volných objektů, do nichž majitel za vysoký nájem ubytuje sociálně nepřizpůsobivé občany. Tímto způsobem se problémových nájemníků zbavují města po celé republice. Předejít podobné situaci se bude snažit město Stráž pod Ralskem v souvislosti s uzavřením zdejšího azylového pobytového střediska a záměrem majitele uvolněný objekt prodat.

Majitel nabídl dům městu

Firma GT Stráž s.r.o., vlastník dotčené budovy, inzeruje prodej osmipatrového panelového domu ve středu města na internetu. Zároveň jej společnost nabídla k odkoupení i samotnému městu Stráž pod Ralskem. „Starostku, jako představitelku města, jsme s naším plánem prodat budovu seznámili jako první a současně jsme učinili i návrh na její odkoupení,“ potvrzuje Luděk Skalský, jednatel společnosti GT Stráž s.r.o..

Podle znění inzerátu může zájemce ubytovnu získat za osm milionů korun pod podmínkou, že spolu s objektem koupí i celou společnost. „Pokud bychom prodávali pouze samotnou budovu, bude cena navýšena o daň z převodu nemovitosti,“ upřesňuje podmínky prodeje jednatel Skalský.

„Ministerstvo vnitra nám uzavření azylového střediska avizovalo již rok dopředu a v březnu nám přišlo definitivní potvrzení. Současně se na nás obrátil i majitel objektu a nabídl nám jej k odkoupení,“ sděluje starostka Stráže pod Ralskem Věra Bradáčová. Podle jejího vyjádření se nyní připravuje ekonomická rozvaha, na jejímž základě se případnou koupí bude zaobírat rada města a posléze i zastupitelé.

Nechtějí opakovat stejnou chybu

Před třemi lety se Strážští dostali do velmi složité situace, kdy řešili problém s vystěhováním problémových nájemníků. Shodou okolností se jednalo o panelový dům v bezprostředním sousedství pobytového střediska. Ten je nyní uzavřený a údajně v něm přespávají bezdomovci. „Je to pro nás velmi citlivé téma a v žádném případě již nechceme, aby se něco podobného opakovalo. Proto je odkoupení ubytovny jednou z variant řešení,“ podotýká Věra Bradáčová.

Získáním ubytovny do svého majetku by Strážští mohli uspokojit některé občany, kteří mají podanou žádost o byt. Také by město mohlo vyhovět četným žádostem zdejších firem, které se potýkají s nedostatkem ubytovacích prostor pro své zaměstnance. „Nemůžeme ale systematicky kupovat všechny uvolněné objekty,“ zdůrazňuje Jitka Urbánková, místostarostka Stráže pod Ralskem.

Opravy budou velmi drahé

Pokud zastupitelstvo schválí koupi ubytovny, čekají město nemalé investice. Podle informací, jež Deník získal, se do vnitřní části objektu po dlouhou dobu takřka neinvestovalo, a tomu odpovídá mimo jiné i katastrofální stav oken, která nejenže netěsní, ale mnohde ani nejdou pořádně zavřít.

Pobytové středisko Stráž pod Ralskem původně sloužilo jako ubytovna uranových dolů. Jeho majitelem je firma GT Stráž s.r.o., jenž objekt pronajala Městskému úřadu ve Stráži pod Ralskem za účelem provozování azylového střediska.

V současnosti zde pobývá na 53 azylantů z Barmy, kteří čekají na přidělení integračních bytů. Část této skupiny odejde bydlet na jižní Moravu a část bude přestěhována do Integračního azylového střediska v České Lípě, než jim také budou přiděleny integrační byty.