V úterý prezident Klaus podepsal novelu zákona o místních poplatcích, která navýšení ceny obcím umožňuje. O kolik poplatek zvednou nebo zdali vůbec, záleží jen na nich. Obyvatelé Českolipska ale mohou být v klidu. Většina obcí a měst o razantním navyšování částky za odpad zatím neuvažuje.

V Novinách pod Ralskem dokonce lidé za svoz neplatí vůbec.„Pro letošek jsme obyvatelům odpustili poplatek za odpad. Hodně lidí u nás třídí, a tak za odpad platíme z obecního rozpočtu jen asi dvě stě padesát tisíc ročně. A to není částka, kterou bychom si nemohli dovolit uhradit. Navíc, pokud lidé budou tak jako dnes třídit i nadále, nebudou muset za odpad platit nic ani v příštím roce," řekla starostka Novin pod Ralskem Veronika Jírová.

Neplatičů by přibylo

Někteří starostové novelu zákona o místních poplatcích vítají. Líbí se jim zejména možnost, že si výši poplatku za odpad mohou určit obce samy. Starosta Skalice u České Lípy Jiří Löffelmann je toho názoru, že novela řeší určitý nerovný stav, kdy obce za svoz odpadu za své občany doplácejí. Většina starostů se ale shoduje, že při navýšení poplatku za odpad by přibylo těch, kteří ho prostě nezaplatí.

„Myslím, že další zvýšení poplatku za odpad by bylo kontraproduktivní, počet neplatičů by se ještě zvýšil," uvedl starosta Zákup Radek Lípa.

„Pokud by se sazba za odvoz odpadu zvedla, zaplatili by poplatek zase jen ti, kteří platí vždy řádně. A k těm, co neplatí ani nyní, by se přidali další," upřesnil místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla.

Chtějí lidi ušetřit

Obava, že zvýšené poplatky z lidí nevymámí, je také jeden z důvodů, proč o razantním navýšení zatím většina měst a obcí na Českolipsku neuvažuje. Někteří však připouštějí, že by se cena, která se nyní pohybuje okolo 500 korun na osobu za rok, mohla mírně zvýšit. Ale rozhodně ne ještě tento rok. Diskuze na toto téma bude na pořadu dne na podzim, kdy budou starostové vědět, kolik peněz na účtech mají.

„Dokud to budeme finančně zvládat, tak poplatek zvedat nebudeme. Záleží na tom, kolik peněz od státu na příští rok dostaneme," podotkl starosta Prysku Jan Sviták.

„Vždy se snažíme najít zdroje, abychom nemuseli poplatek za odpad zvyšovat. Nechceme v současné těžké době ještě zatěžovat obyvatele dalšími výdaji," doplnila starostka Stráže pod Ralskem Věra Reslová.