Ve věznici Všehrdy u Chomutova proběhl první ročník kulturní akce „Zpívající fontána“. Jedná se o kulturní akci, kde se prostřednictvím vystoupení odsouzených prezentují jednotlivé české věznice. Mezi kapelami byl i Trio Band Stráž, jejíž muzikanti jsou odsouzení ze Stráže pod Ralskem.

„Jednalo se o jejich první vystoupení. Společně hrají teprve tři měsíce, ale prezentovali se profesionálním výkonem,“ popisuje mluvčí věznice Martina Krutinová. Jejich vystoupení si pochvaluje i ředitel věznice Ladislav Blahník, který na akci také přijel.

VLASTNÍ TVORBA

Vězeňská hudební kapela se zaměřuje na pop music a převzaté skladby před svým prvním vystoupením trénovala až třikrát týdně vždy po dvou hodinách. „Vězni během vystoupení předvedli i svou vlastní tvorbu. V psaní textu jim necháváme volnou ruku, samozřejmě dohlížíme na to, aby nepoužili rasově nesnášenlivé, nebo hanebné myšlenky,“ popsal ředitel věznice.

V hudební kapele se odsouzený neocitne jen tak. Musí si to zasloužit a mít předpoklady z minulosti. „Hudba patří mezi zájmové aktivity, během nichž využíváme schopnosti odsouzených z doby, kdy byli mimo výkon trestu. Součástí aktivit je naučit vězně, jak smysluplně vyplnit volný čas. Nechceme, aby po propuštění posedávali ve volném čase v hospodě, ale věnovali se něčemu, co má smysl. Díky vystoupení vidí v praxi, že když se něčemu věnují, má to výsledek,“ řekl ředitel věznice Blahník.

Vězni na svůj první koncert museli ujet přes 100 kilometrů. Kapela si však pravděpodobně mimo věznici už nezahraje. „Zatím není jisté, zda kapela ještě letos vystoupí mimo věznici a pokud ano, tak zcela jistě v jiném složení. Někteří z odsouzených již mohou být propuštěni nebo přemístěni do jiné věznice,“ dodala mluvčí Krutinová.