Projekt vychází z nové vězeňské koncepce. Zatím je Stráž pod Ralskem druhou věznicí v republice, která včely chová.

„Máme celkem čtyři úly a o ně se bude starat deset vězňů," říká ředitel věznice Stráž pod Ralskem Ladislav Blahník. Odsouzení, kteří se o včely budou starat, musejí mít o aktivitu zájem, ale hlavně musí splňovat několik kritérií. „Odsouzení jsou vybraní podle charakteru jejich trestné činnosti, délky trestu a chování ve věznici. Dotyčný nesmí být odsouzen za závažnou trestnou činnost. Žádná bezpečnostní opatření zde nejsou, odsouzení jsou u úlu pod dohledem jednoho odborného zaměstnance věznice," dodává Blahník.

Chov včel by měl vězňům pomoci po propuštění se začlenit do běžné profese. „Od zavedení chovu včel do našich věznic očekáváme nejen to, že budou obrovským společenským přínosem z hlediska udržení biodiverzity a ochrany české přírody, ale také to, že prostřednictvím tohoto programu můžeme významným způsobem přispívat k pozitivní přeměně odsouzených," řekl náměstek sekce trestní politiky Ministerstva spravedlnosti Vladimír Zimmel.

Vězeňské úly přijel ve čtvrtek požehnat litoměřický biskup Jan Baxant. „Jsem velice rád, že mohu požehnat projekt, který se mi velice líbí a zamlouvá. Požehnám celému dílu a všem těm, kteří tento nápad měli a dovolili a umožnili ho uskutečnit," žehnal úlu Jan Baxant.

V současné době se včely ve strážských úlech teprve zabydlují. „Letos med stáčet ještě nebudeme," říká zaměstnanec věznice, který hostům předvedl vykuřování včel. S tím mu pomohl jeden z odsouzených, třiatřicetiletý Marcel, který si udělal včelařský kurz již dříve ve věznici v Bělušicích. „V Bělušicích jsem si udělal teoretickou zkoušku. Jsem rád, že tady ve Stráži projekt chovu včel začal. Jsem tady od roku 2013 a až nyní se mohu včelám věnovat a přijít tak i k praktické části," říká vězeň Marcel, který si ve věznici odpykává několikaletý trest.

Práce u včel mu prý pomáhá psychicky. I když jde ven naštvaný, vrací se vyrovnaný. „Péče o včely mě uklidňuje," potvrdil. Za výhodu považuje také to, že se dostane mimo věznici. „Nemusím být na baráku. Je to něco jiného, než tam být zalezlý," dodal.

V rámci nové koncepce věznic by se zvířat mělo ve věznicích do budoucna chovat více.

„Předpokládám, že v říjnu letošního roku otevřeme další velký projekt, což bude chov daňků ve věznici Jiřice," říká Generální ředitel vězeňské služby České republiky Petr Dohnal.

Chov zvířat spadá ve věznicích mezi vzdělávací aktivity. „Aktivity ve věznici se dělí na vzdělávací, speciálně výchovné a zájmové. Včelaření spadá mezi aktivity vzdělávací, kam patří například výuka německého jazyka. Mezi zájmové patří například hraní šipek nebo stolního tenisu. Speciálně výchovné aktivity jsou zaměřené na resocializaci a zacházení s odsouzeným. Máme například projekt s názvem Zastav se, zamysli se, změň se. Ten je zaměřen na pochopení závažnosti trestné činnosti, kterou odsouzeni spáchali," popisuje ředitel věznice ve Stráži Ladislav Blahník.

Ve věznici Stráž pod Ralskem si k dnešnímu dni odpykává trest 787 vězňů. Z nich 395 pracuje. „To jsou odsouzení, kteří chodí do práce k civilním zaměstnavatelům a dostávají za to plat. Mezi největší zaměstnavatele patří například firma Modus v České Lípě, kde nám na dvě směny pracuje 50 odsouzených," popisuje Blahník.