Na novém parkourovém hřišti na zdejším sídlišti Pražská vystoupí v rámci exhibice přední český traceur (jak se označuje člověk provozující parkour) Tomáš Taran.

Exhibice se uskuteční ve čtvrtek 23. dubna. Ukázky parkouru se budou konat ve dvou blocích, a to od 10.30 a 11 hodin. „Čas je zvolen tak, aby se na show mohli přijít podívat žáci obou stupňů základní školy, vítán je ale samozřejmě úplně každý," řekl starostka Doks Eva Burešová. „Jako třešničku na dortu se nám s Tomášem Taranem podařilo dohodnout uspořádání workshopu. Na něm budou mít zájemci, kteří nechtějí jen přihlížet, šanci si něco ze základů parkouru vyzkoušet pod profesionálním vedením."

Dokské parkourové hřiště je v rámci Libereckého kraje zcela unikátní záležitostí, je to úplně první hřiště v kraji a jedno z prvních v republice. Obdobná jřiště jsem zatím jen na několika místech v Praze, v Brně a také ve Zlíně.

Na internetu je k vidění spousta ukázek mladé dynamické disciplíny. Tomáš Taran, který přijede udělat exhibici do Doks, na webu sdílí videa, podle kterých se mladí lidé mohou správně učit jednotlivé „triky".

Cílem parkouru je co nejrychleji a co nejkratší cestou se přemístit z jednoho bodu do druhého. Traceur překonává překážky pomocí nejrůznějších akrobatických a gymnastických pohybových technik. Výjimkou nejsou skoky z několikametrových výšek, salta, parakotouly, běh po římsách a zábradlích a mnoho dalšího.