Téměř 700 kilometrů zbývá do cíle letošní Tour de France, neslavnějšího cyklistického závodu světa. Tam čeká na vítěze šestikilový dárek z Českolipska. Unikátní křišťálové trofeje letos už počtvrté ručně vyfoukali a vybrousili novoborští skláři pro společnost Lasvit.

Poháry vznikly z jednoho kusu olovnatého křišťálového skla. Mistři svého řemesla je v lindavské sklárně Ajeto vyfoukli do dřevěné formy. Následovalo rytí. Po celém povrchu jsou stopy ryteckého kolečka, které se hluboko vrylo do skleněné hmoty v různých směrech. Celkový vzhled působí jako třpytící se sníh ve slunečním světle.

Designér Peter Olah se nechal pro siluetu trofeje inspirovat dynamikou a atmosférou tohoto nejprestižnějšího a nejobtížnějšího cyklistického závodu. Každý pohár váží téměř 6 kilogramů a je vysoký přes 60 centimetrů. Vyfoukání a precizní ruční vybroušení a rytí čtyř trofejí zabralo sklářům hodiny práce. Každý kus je originál a byl vyroben pod přísným dohledem designéra.

Křišťálové ceny v neděli dostanou držitelé všech čtyř trikotů tedy celkový vítěz, nejlepší jezdec do 25 let, nejlepší sprinter a nejlepší vrchař.

„Letošní trofej je oslavou českého sklářského umění a zručnosti. Jsme pyšní na to, že se nám právě prostřednictvím této nádherné trofeje podařilo být součástí slavného cyklistického závodu. Při výrobě se vždy snažíme pokořit dosavadní hranice a odvést práci v té nejlepší kvalitě, stejně tak jako cyklisté při závodě," říká Leon Jakimič, zakladatel a prezident společnosti Lasvit.

Spolupráce designéra Petera Olaha a mistrů sklářů z lindavské huti Ajeto dala již počtvrté vzniknout unikátním trofejím pro nejslavnější cyklistický závod světa Tour de France.

Designér Peter Olah pracoval na návrhu letošní ceny pod vedením Jozefa Kabaně, šéfdesignéra Škody Auto, která je dlouholetým sponzorem závodu. Trofej svým dekorem navazuje i na designový koncept Škoda VisionC, při němž tvůrci použili podobnou techniku rytí skla.

„Tvar trofeje Tour de France se už stal jednoznačně rozpoznatelný, a tak jsme se ho rozhodli rozvíjet dále ve spojení s použitým dekorem, úžasnou ryteckou technikou, kterou jsme použili i při naší studii Škoda VisionC. Tento velmi náročný brus, vytváří perlivý efekt a celou trofej po dopadu světla úžasně rozzáří," dodává Peter Olah.

Předávání trofejí proběhne v neděli na pařížském náměstí Champs-Élysées.