Čtyři strany s minimálními odstupy skončily na prvních místech. Zvítězila ČSSD se ziskem 16,04% a čtyř mandátů. Další tři strany s ní svedly skutečně vyrovnaný souboj: SNK ED-Nový NB (15,94% a čtyři mandáty), TOP 09 - Starostové pro LK (14,89 a čtyři mandáty) a ODS (13,05 a tři mandáty).

Svého jednoho zástupce budou mít i komunisté, Suverenita, Věci veřejné, Unie svobody-Demokratická unie, Unie pro sport a zdraví a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst.

Kampaň bude mít dohru

Naopak neuspěli Zelení a Zemanovci, i když ti svého zástupce v zastupitelstvu budou mít. Uspěl Miroslav Coufal (SPOZ), který byl na kandidátce sdružení Unie pro sport a zdraví.

Samotná SPOZ vedená Pavlem Danysem odpudila své voliče předvolební kampaní založenou na osočování a urážkách představitelů města. Kampaň vyvrcholila dva dny před volbami, kdy se ve schránkách občanů Nového Boru objevily letáky obviňující pět členů zastupitelstva z nejrůznějších trestných činů.

Jindřich Mareš, který je jedním z jmenovaných, dokonce podal trestní oznámení na Pavla Danyse kvůli protiprávnímu jednání, kterého se dopouští v organizované skupině.

Zvolení členové – staří známí

V novoborském zastupitelstvu usednou i staronové tváře, včetně tří bývalých starostů a současného starosty. Uspěl také Radek Nastič, který byl odsouzen za převzetí úplatku v době, kdy vykonával funkci v samosprávě.

Do sboru zvolených se dostal i Josef Doškář, proslulý svým zavilým bojem proti pomníku Němcům zastřelených v roce 1945. Získal 404 preferenční hlasy, méně už měla jenom kandidátka komunistů Dana Kuglerová (297).

Koalic se nabízí několik

Lídr vítězné ČSSD Stanislav Valdman konstatoval, že si nesmírně váží sice těsného, ale prvního vítězství v Novém Boru. „Děkujeme všem za hlasy. Budeme se snažit uskutečnit maximum z toho, co jsme lidem slíbili, i když dostat se do koalice v Novém Boru nebude jednoduché. Máme kolem sebe tři pravicové subjekty a pokusíme se dojednat to tak, abychom na radnici byli,“ řekl Stanislav Valdman.

Vyjednávání běží na plné obrátky a volební výsledek umožňuje několik variant. „Jsou tři vítězové, variant koalic je několik. Necháváme otevřené všechny možnosti, ale vylučujeme spolupráci se Suverenitou, Hnutím za rozvoj obcí a KSČM,“ shrnul lídr TOP 09 Jaromír Dvořák.

Jeho slova potvrzuje i František Novosad. „Přáli bychom si pravicovou koalici.“

Zastupitelé

Dana Kuglerová – KSČM, Zita Hodečková – ODS, Boris Rýdl – ODS, Jindřich Mareš – ODS, Jaromír Dvořák – TOP a Star., Zora Šepsová – TOP a Star., Leoš Bém – TOP a Star., Jan Vojta – TOP a Star., Josef Doškář – Suverenita, Eva Hladká – Věci veřejné, Ladislav Džavík – US DEU, Stanislava Silná – SNK ED-NNB, Petr Novotný – SNK ED-NNB, Miroslav Šeps – SNK ED-NNB, Vladimír Žíla – SNK ED-NNB, Coufal Miroslav – USZ, Radek Nastič – HHROM, Stanislav Valdman – ČSSD, Jiří Janás – ČSSD, Břetislav Chlup – ČSSD, Josef Chittussi – ČSSD