Součástí slavnostního aktu byla i vernisáž výstavky více než stovky návrhů budoucí grafické značky geoparku.

Geopark Ralsko byl jako obecně prospěšná společnost (OPS) založen v roce 2013. Zaujímá plochu 294 km čtverečních na katastru města Ralsko a částečně i města Doksy a obce Hamr na Jezeře. Jeho specifický charakter je dán zejména tím, že se jedná o území bývalého vojenského prostoru Ralsko, které se otevřelo veřejnosti teprve od počátku 90. let 20. století a které se vyznačuje mnoha cennými přírodními a krajinnými fenomény.

Programem obecně prospěšné společnosti Geopark Ralsko je nejen výzkum, dokumentace a ochrana přírodních a kulturních hodnot v dané oblasti, ale i rozvoj šetrného turistického ruchu, výchovná a vzdělávací činnost a podíl na ekonomickém a sociálním rozvoji regionu, s čímž souvisí i úsilí o aktivní zapojení veřejnosti.

V souladu s tímto posláním bylo proto rozhodnuto, že soutěž o výtvarný návrh budoucího loga geoparku bude bez jakéhokoli omezení otevřena pro každého, kdo bude mít zájem se jí zúčastnit pro děti i dospělé, pro laiky i profesionální grafiky.

„O soutěž byl velký zájem, sešlo se v ní přes 120 návrhů," řekla Lenka Mrázová, ředitelka Geoparku Ralsko, na pondělním slavnostním vyhodnocení soutěže. „Potěšilo nás i to, že soutěž měla značný ohlas ve školách, které jsme oslovili například ve Varnsdorfu, v Turnově, v Novém Boru a dalších místech."

Slova ředitelky OPS potvrzují výsledky soutěže, kde se v kategorii soutěžících do 15 let mezi prvním třemi umístily žákyně základních škol z Nového Boru a z Hrádku nad Nisou. V kategorii dospělých hodnotící porota přiřkla nejvíce hlasů výtvarnému návrhu Radka Trnky.

„Nebyla jsem oceněna jako jediná, tady moje spolužačka Adéla Šinerová, která získala třetí místo, je také z naší 8.C ," odmítá přílišné soustředění pozornosti na svou osobu vítězka kategorie soutěžících ve věku do 15 let Ludmila Karková, žákyně ze ZŠ na náměstí Míru v Novém Boru.

A jak dobře znala přírodu v Geoparku Ralsko, než se pustila do kreslení návrhu? „Byli jsme tam jednou na výletě na kole, ale to už je dávno. Dnes jsme ale tady při přednášce geologa geoparku Dominika Rubáše viděli, že je tam tolik krásných míst, určitě tam někdy půjdeme, že?" obrací se ke své mamince a pak s úsměvem dodává: „Anebo tam někdy vyrazím s horolezci třeba do Vranovských skal u Mimoně."

„Všechna navržená loga budou vystavena nejen v českolipském muzeu, ale i na webových stránkách Geoparku Ralsko. Každý se k nim zde bude moci vyjádřit, případně ještě přispět nějakým vlastním návrhem. Takže definitivní rozhodnutí o výběru grafické značky pro náš geopark se posune do roku 2016," uzavírá hodnocení soutěže Lenka Mrázová.

Marie Čcheidzeová