Na místo nehody se z okolí sbíhají lidé. Přijíždí i sanitka. Řidič kamionu leží bezvládně na zemi. Náraz jej vymrštil z kabiny náklaďáku. Strojvedoucí vlaku je zaklíněn a nemůže ven. „Byla to rána. Vlaky tu mají slušnou rychlost, začínají brzdit až na přejezdu,“ říká svědek nehody, který bydlí poblíž. Z místa nehody je zřejmé, že vlak táhl několikatunový kamion zhruba osmdesát metrů, než se zastavil.

Majáky sanitek, hasičů a policistů nevěstí nic dobrého. „Strojvedoucího jsme museli vystříhat z kabiny,“ uvedl mluvčí hasičů Libereckého kraje Radek Vojík. Jako zázrakem ale vyvázl jen s odřeninami. „Má tržnou ránu na hlavě a oděrku na koleni,“ potvrdil ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík.

Řidič kamionu je na tom o poznání hůř. „Na místě jsme zjistili, že má těžká poranění, umístili jsme jej na řízenou ventilaci a urychleně odvezli do nemocnice,“ dodal ředitel. „Řidič náklaďáku skončil na oddělení ARO s vážným zraněním, které bych nechtěla blíže specifikovat,“ uvedla mluvčí nemocnice v Liberci Alexandra Kittnerová.

Třetím zraněným je cestující z vlaku. Nárazem se uhodil do hlavy a způsobil si otřes mozku. „I on byl převezen do nemocnice,“ potvrdil Mackovík. Vyšetřování policie a Drážní inspekce zatím neurčilo příčinu nehody. Řidič ale nestihl z přejezdu odjet před příjezdem vlaku. „Když tam vjel, výstražná světla nesvítila, ale díky sněhu se na přejezdu zasekl a nestihl odjet,“ popsal majitel kamionu Petr Ressel. „Určitě tam nevjel na červenou, potvrdili mi to i sousedi, kteří nehodu viděli,“ dodal přesvědčeně. Z nehody byl zdrcený. „Je to spolehlivý, zodpovědný kluk, snad bude všechno v pořádku,“ věří Ressel.

Z vyšetřování Drážní inspekce vyplývá, že signalizační zařízení fungovalo. „Dle prozatímních informací bylo zabezpečovací zařízení v činnosti,“ potvrdil její mluvčí Martin Drápal.

Provoz na trati Liberec – Mníšek byl po nehodě zcela zastaven. Cestující vozila náhradní autobusová doprava. Vlaky začaly opět jezdit až večer. Drážní inspekce již také provedla první odhad škod. „Škoda byla odhadnuta na 5,85 milionu korun. Pět milionů u vlaku, sto tisíc na trati a 750 tisíc na nákladním autě,“ doplnil Drápal.

V Jablonném v Podještědí pak auto srazilo čtyřletého chlapce. Více ZDE. Má těžká zranění, vrtulník ho převezl do nemocnice v pražském Motole. „Řidička dostala na zledovatělé silnici u Petrovic smyk a vjela do chodců na krajnici,“ uvedl mluvčí policie Milan Bradáč. „Dítě utrpělo vážné zranění a v bezvědomí je vrtulník transportoval na specializované pracoviště v Praze - Motole,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík. Pomoc odborníka potřebovali podle Bradáče i rodiče zraněného dítěte. „Nesli to velmi těžce, volali jsme k nim psychologa,“ dodal policejní mluvčí.

(vrl, čtk)