Po loňské hubené sezoně, která byla téměř bez sněhu, se začíná lyžařům i provozovatelům vleků blýskat na lepší časy. Několik desítek centimetrů vysoká sněhová pokrývka vytvořila dobrý základ také v Lužických horách, které trpí častým nedostatkem sněhu.
Lyžařská střediska se toho snaží využít a spustit provoz vleků co nejrychleji. Od úterý se jezdí na Luži, zbylá lyžařská centra v Lužických horách se chystají odstartovat zimní sezonu o víkendu.
Oblíbená sjezdovka nad Novým Borem na Polevsku by měla přivítat první návštěvníky tuto neděli. Členové lyžařského klubu upravují asi 25 cm přírodního sněhu, v průběhu sezony počítají i s umělým zasněžováním. „Protože máme i umělé osvětlení, chceme jezdit ve všední dny i o víkendech od 10 do 19 hodin,“ prozradil nám plány na letošní sezonu David Adam ze Ski areálu Polevsko.
Běžkaře z Českolipska určitě potěší informace, že na běžkařských okruzích nad Polevskem leží asi 50 cm sněhu a trasy se nyní upravují skútrem. „V pátek se chystáme řezat stopu, abychom měli na víkend okruhy plně připravené na nápor netrpělivých běžkařů,“ uvedl Jan Šmíd z běžkařského oddílu SKI Polevsko.
Také na Práchni se vlekaři připravují spustit zatím zkušební provoz o víkendu. „V loňském roce jsme zakoupili novou rolbu, kterou nyní upravujeme sníh,“ sdělil nám Jaroslav Baše.
Další vleky v Lužických horách najdou lyžaři v Jiřetíně pod Jedlovou. I zde se chystají zahájit sezonu o víkendu. „Pojede vlek na Jedlovou, na Mezičky zatím ne, tam je příliš měkký podklad,“ vysvětluje Zbyněk Šimák ze Slovanu Varnsdorf.
Milovníci zimních sportů z Českolipska určitě rádi zavítají do dalších středisek na severu Čech. V sobotu se začne jezdit také na Ještědu. Tento den tam návštěvníci zaplatí za celodenní permanentku jen 100 korun. Na sjezdovkách leží nejméně 40 cm přírodního sněhu.

Další zprávy z regionu najdete zde