Vlčí pár, který zaznamenali ochránci přírody i lesníci na území mezi Břehyní a Hradčanskými rybníky na Českolipsku, by měl být v budoucnu pod větším dohledem. Na území, ve kterém se pohybuje, by ho mělo „hlídat" více fotopastí.

„Určitě budeme věnovat tomuto území větší pozornost. Je pravděpodobné, že nasadíme více fotopastí, abychom pohyb vlka monitorovali. Je to zajímavé pro nás i pro veřejnost," uvedl Luboš Beran, zoolog a vedoucí oddělení ochrany přírody Správy chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Smečky mají své „obýváky"

Zachytit vlky nemusí být složité. Jejich smečka se sice obecně obvykle pohybuje na poměrně rozlehlém teritoriu, ale už i vědci ze sousední Horní Lužice prokázali, že smečka má také obvykle jedno místo, kam se vrací a kde dospělí jedinci přes den odpočívají a malá vlčata si hrají. Za hranicemi těmto místům říkají „vlčí obýváky". Místo, kde se schází rodina k relaxaci.

Cestu na Českolipsko z Lužice měli vlci podle Luboše Berana poměrně usnadněnou. „Určitě sehrálo roli to, že tu není žádná migrační bariéra, která by jim znemožnila se sem dostat. Zejména dálnice nebo rychlostní komunikace bez vhodných podchodů nebo přechodů jsou pro ně pochopitelně konečnou," zmínil zoolog.

Ochránci přírody teď budou sledovat, jak se pobyt vlků na Českolipsku bude dál vyvíjet. Nejpozitivnější variantou by bylo, kdyby se v Ralsku vytvořila smečka, která by se tu usadila trvale. Pak by se dalo očekávat, že mladí vlci, vzešlí z této smečky, se pokusí migrovat ještě dál. Těžko ale říct, zda by to bylo více do vnitrozemí, kde jim hrozí střet s civilizací.

Ralsko hodnotí odborníci jako ideální: dostatečně velké a málo osídlené.

Vlci v Lužici• Právě odsud pocházejí vlci, kteří se objevili na Českolipsku
• První novodobá pozorování vlků v Lužici pocházejí z roku 1996, v roce 2000 tady byla doložena první smečka
• Počet šelem pak postupně narůstal a v roce 2011 v Lužici žilo nejméně jedenáct smeček
• Mladí samci se vydávají na dlouhé cesty. Vlk Alan z Horní Lužice, kterého vědci sledovali prostřednictvím čipu, se v roce 2009 vydal na putování, během něhož se postupně přiblížil Gdaňsku a později Varšavě, od obou měst se ale vzdálil a pokračoval na severovýchod. Jeho signál se nakonec ztratil až na pomezí Litvy a Běloruska.