„Ahoj babičko, to jsem já tvůj vnuk,“ uslyšela devětaosmdesátiletá žena z obce Čistá u Horek na Semilsku v telefonu. Ihned se jí něco nezdálo. „Hlas svého údajného vnuka vůbec nepoznávala a kromě toho jí její skutečný vnuk neříká babičko,“ poznamenala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Během hovoru se nad změněným hlasem pozastavila a přímo se ho zeptala, proč mluví tak divně. „Na to měl pohotové vysvětlení. Řekl jí, že je nastydlý,“ vysvětlila policejní mluvčí. Pak se volající z čistajasna zeptal, jestli za ní může přijet, protože by potřeboval půjčit 180 tisíc korun, které jí druhý den vrátí.

Policie. Ilustrační foto.
Podvodníci zaplavují sociální sítě

Jakmile mu seniorka odpověděla, že tolik peněz nemá, zavěsil a už se víc neozval. „Nepochybně byl z její odpovědi zklamaný a neměl zájem v další konverzaci pokračovat. Seniorka o podivném telefonátu ještě téhož dne informovala svou dceru a ta zase nás,“ doplnila Ivana Baláková.

PODOBNÝ SCÉNÁŘ

Podvodníci na osaměle žijící seniory stále útočí. „Je důležité, aby senioři na podobné prosby o peníze po telefonu vůbec nereagovali. Pokud už je někdo s takovou prosbou osloví, mohou volajícímu nalhat, že se pokusí peníze sehnat a domluvit se na tom, aby jim zavolali později,“ radí policisté.

Demolice. Ilustrační foto.
Ostrý roh bude bezpečnější, už začínají bourat domy

Hned potom je ale nutné kontaktovat tísňovou linku Policie ČR 158 a policisty o telefonátu informovat, aby mohli podvodníky identifikovat a případně proti nim zasáhnout. „Na seniory tedy velmi apelujeme s tím, aby neuvěřili nikomu, kdo je bude žádat po telefonu o peníze a vyprávět jim při tom jakoukoliv srdcervoucí historku. Jde jen o citové vydírání,“ vysvětlila Ivana Baláková. Pokud se v takové situaci senioři ocitnou, měli by okamžitě kontaktovat tísňovou linku policie 158.

Podvodníci, se vydávali po telefonu za vnuky seniorů také v červnu na Českolipsku a v březnu na Liberecku, tam dokonce žádali od šestasedmdesátileté ženy půl milionu korun. Naštěstí tyto peníze nedostali.