Například Máchovo jezero v úterý vykazovalo teplejší vodu než taková vyhlášená střediska jako jsou Dubrovnik, Bibione, Mallorka,ale i Ibiza.

Teplota vody se v jezeře pod Bezdězem totiž po vyhřátém týdnu vyšplhala až na 25 stupňů, což je o dva více než v uvedených střediscích. Teplá voda láká do Doks více lidí. „Návštěvnost se za posledních pár dní rozhodně zlepšila," tvrdí Vladimír Reichert, šéf společnosti Regata Máchovo jezero.

Vysoká návštěvnost v Hamru

Velmi slušnou návštěvnost zaznamenali také v Hamru na Jezeře. „V sobotu bylo v kempu dokonce 2200 platících lidí. Na pláži hlava na hlavě a stále větší je i zájem o nuda pláž," informuje starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák. „S návštěvností jsme na tom tak, že už musíme zájemce odesílat do okolních kempů i k Máchovu jezeru. Hygienické normy a kapacita sociálních zařízení nám zatím nedovolují kemp rozšířit," říká starosta.

Teplota vody i tady rychle stoupá. „V pondělí tu proběhla kontrola hygieniků a voda měla dvacet čtyři a půl stupně. Stoupá každý den přibližně o jeden stupeň, takže teď už bude kolem pětadvaceti. Jestli to tak půjde dál, o víkendu dosáhneme třiceti stupňů a kapři budou plavat břichem vzhůru," žertuje Dvořák.

Ani při tak vysokých teplotách se zatím voda nekazí. Ve všech lokalitách musí kvalitu vody hygienici zkontrolovat minimálně jednou za dva týdny. „Během předešlých dvou týdnů se kvalita vody dokonce zlepšovala. Při poslední kontrole hygienici zaznamenaly setrvalý stav, takže jsme na tom s kvalitou kupodivu velice dobře," dodává za Máchovo jezero Vladimír Reichert.

Při vysokých teplotách dochází rychleji k množení sinic a voda přestává být ke koupání vhodná. V Hamru se snaží potížím předcházet. „Pro jistotu jsem zakoupil dvě čerpadla a už druhý den okysličujeme vodu," doplnil Dvořák.

Svěží Nedamov

S příliš teplou vodou si nemusí dělat starosti v Nedamově u Dubé. „Tím, že voda u nás stále protéká, nedosáhne na tak vysokou teplotu. Teď má kolem dvaceti stupňů, ale zato i v úmorných vedrech osvěží a je stále průzračná," říká správce kempu Marek Hruška.

Autor: Nikola Bursová