Zdejší radnici se na projekt podařilo získat dotaci z Operačního programu Životního prostředí, která by mohla uhradit až devadesát procent. Na nákladný varovný systém se vedení města pokoušelo získat peníze několik let. Uspělo až poté, co se přes Českou Lípy přehnala srpnová povodeň v roce 2010 a další hned loni v červenci.

„Zkušenosti z nich ukázaly, že v případě malých povodí nemáme jak úspěšně zajistit hlásnou a předpovědní službu," vysvětlila českolipská starostka Hana Moudrá (ODS).

Změnit to mají lokální výstražné systémy. Ty budou hlídat Ploučnici jak v samotné České Lípě, tak její přítoky v přidružených obcí v Dobranově, Písečné, Zahrádkách a Dolní Libchavě.

Digitální plán a rozhlas

„Na zdejších tocích budou umístěná hladinová čidla, jež budou měřit průtok vody v krizových místech. Data z nich se budou pomocí radiové sítě přenášet do varovného systému. Bude tak daleko snazší reagovat na aktuální situaci," doplnil místostarosta Tomáš Vlček (SLK).

Dojde i na vytvoření digitálního povodňového plánu pro celé správní území České Lípy. Součástí projektu bude rovněž vybudování varovného a hlásného systému. Čtyřicetitisícové město tak získá rozhlas, který chybí.

„Celkem by mělo rozmístěno na 329 bezdrátových hlásičů a 886 reproduktorů," upřesnil Tomáš Vlček a doplnil, že veškeré prvky budou propojené digitální sítí na centrálu na městském úřadě.