Prezidentská kampaň jde do finiše. Který z devíti kandidátů se stane novou hlavou státu? Podle bleskové víkendové ankety Českolipského deníku by čtenáři chtěli příštích pět let vidět na Pražském hradě Miloše Zemana.

Pokud by skutečné prezidentské volby kopírovaly vaše naprosto nezávazné tipování na webových stránkách Českolipského deníku, stal by se jezevec z Vysočiny novým českým prezidentem hned v prvním kole. Z celkových 460 hlasů od vás dostal potřebnou nadpoloviční většinu 257. „Je to zkušený politik a má smysl pro humor," napsal v diskusi Jan Beran.

Ostatní z pelotonu uchazečů o Hrad se už jen podělili o zbývající hlasy. Ve sportovní terminologii by stříbrnou příčku obsadila Jana Bobošíková (55 hlasů), jíž se přezdívá Klaus v sukních, a bronzovou pak alternativní Vladimír Franz (37 hlasů). S bramborovou medailí od vás se musí spokojit v průzkumech favorizovaný Jan Fisher (35 hlasů).

Jak ale skutečně dopadne historicky první přímá volba prezidenta, budou voliči rozhodovat již za pět dní. Zda půjdete volit a komu z uchazečů na Hrad dáte hlas, je jen na vás. „Je to svobodné rozhodnutí každého z vás," zhodnotil ve webové diskusi David.

Jak jste hlasovali: Výsledky ankety ZDE

JAK SE VOLÍ PREZIDENT

Přímá volba prezidenta se řídí postupem u senátních voleb.Volba prezidenta tak může probíhat ve dvou kolech.

1. kolo: 11. a 12. ledna - vybírat budeme z devíti kandidátů. Z nich se stane prezidentem ten, kdo obdrží nadpoloviční většinu platných hlasů, tedy více než 50%. Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční počet hlasů v 1. kole, postupují dva nejúspěšnější do 2. kola. V případě rovnosti hlasů postupují ti, kteří získali nejvíce platných hlasů.

2. kolo: 25. a 26. ledna - Jestliže z něj nevzejde jeden kandidát s nejvyšším počtem platných hlasů, nebo nastane rovnost, a prezident nebude zvolen, vyhlásí se do 10 dnů zcela nová volba prezidenta republiky.

• Volič musí hlasovat osobně.

• Ve volební místnost iprokáže svoji totožnost a státní občanství ČR( například. občanský průkaz, cestovní pas)

• Od volební komise dostane prázdnou úřední obálku, do níž za plentou vloží vybraný lístek. Poté před komisí vhodí obálku do volební urny.

• Aby byl hlas platný, musí volič do úřední obálky dát jen jeden hlasovací lístek.

• Volič může požádat ze závažných důvodů, např. zdravotních, obecní úřad nebo ve dnech voleb pak okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, ale pouze v daném územním obvodu.