Akcí, na které má pro děti vystoupit Dáda Patrasová nebo slovenský raper Rytmus, se už ale zabývala i policie. A pořadatele zavalila vlna protestů a zděšení ze strany zákupských obyvatel. Za problémy si ale organizátoři s velkou pravděpodobností můžou sami.

Naše slavné prohry

Akci totiž na internetu i na plakátech propagují jako „Den svatého Rufa". „Je to patron církevního řádu, který akci pořádá," vysvětluje za organizátory Jiří Otakar Debären. Na webových stránkách ale patronaci dětského dne právě málo známým světcem Rufem organizátoři ještě doprovázejí legendou, která připomíná přednášku cimrmanologů na téma „Naše slavné prohry".

Organizátoři totiž zcela otevřeně připomínají, že den sv. Rufa je opravdu nešťastný, neboť na svátek svatého Rufa připadla smrt Přemysla Otakara II. na Moravském poli, u Kresčaku na Rufův svátek naposledy vydechl Jan Lucemburský a tři dny po Rufově dni se v bažinách u Moháče utopil také Ludvík Jagellonský.

„To jsou opravdu vynikající důvody k oslavě," komentovala ironicky podivnou legendu, kterou si organizátoři připravili, zákupská zastupitelka a bývalá starostka Miloslava Hudaková.

Českolipsko zatím zaplavily plakáty, na kterých raper Rytmus říká: „Ukážu vám, jak se slaví konec léta a svatý Rufus." Takže skutečně půjde o oslavu.

Akce se bude teprve konat, ale už nyní nadělala spoustu starostí vedení města v Zákupech, které rozhoduje o tom, jestli s organizátory podepíše smlouvu o pronájmu parkoviště pod zákupským zámkem.

Organizátoři například bez svolení použili na plakátech znak Zákup a radnice se pro jistotu obrátila na policii, aby prověřila, zda církevní řád i pořádající agentura, které za akcí stojí, nemají nic společného s extremismem či propagací neonacismu.

„Stanovisko policie je takové, že napojení organizátorů na extremistické nebo ultrapravicové skupiny je vysoce nepravděpodobné. Prověřování nic takového neukázalo," tlumočil policejní lustraci starosta Zákup Radek Lípa.

Vedení města také v úterý pozvalo organizátory akce na zasedání zastupitelů, aby odpověděli na všechny dotazy a zahnali obavy, které se městem rychle šíří.

Další neštěstí

Na jednání ale organizátoři poněkud bizarní historickou legendu, o kterou svoji akci opírají, rozšířili o další „neštěstí". Zákupy si totiž prý vybrali kvůli výročí Františka Ferdinanda d´Este a Žofie Chotkové. Je pravda, že habsburský pár měl v roce 1900 na zámku v Zákupech svatbu, na letošní rok ale připadá výročí jejich zastřelení v Sarajevu.

Organizátoři zastupitelům také řekli, že svatý Rufus je ve skutečnosti pouze marketingový tah. „Musíte mít něco, na co budou dnešní děti a mládež na internetu klikat," tvrdil Debärenův asistent Jarolímek.

Některá další vyjádření už ale naštěstí přispěla k většímu uklidnění rozčilených zákupských zastupitelů. Debären ujistil, že církevní řád ani jeho agentura nechtěly „ponížit českou zemi" a že se řád zasazuje o lepší výchovu dětí. Na akci do Zákup má podle něj přijet padesát ohrožených dětí z dětských domovů a Klokánků, které organizátoři údajně obeslali.

„Nejsme žádní extremisté, to je čistý blábol," ujistil na konec organizátor. „Copak si myslíte, že by se Dáda Patrasová chtěla spojovat s extremisty?"

Starosta Radek Lípa před zastupiteli organizátorům řekl, že jejich příprava akce „probíhá na partyzánský způsob". S ohledem na příznivé vyjádření policie nicméně rada města smlouvu o pronájmu pozemku s pořádající agenturou schválí. Raper Rytmus, který v sobotu vystupuje na festivalu České hrady na Bezdězu, tak zůstane na Českolipsku po celý víkend a v neděli zamíří do Zákup. A ukáže všem, jak se slaví Rufus.

Prohlášení církevního řádu Lvi kulatého stolu: Cílem akce v Zákupech je rozloučení s létem

Ve čtvrtek 21. srpna 2014 vyšel v Českolipském deníku článek „Vyděšené Zákupy: Církevní řád chce slavit smrt českých králů", který popisuje přípravy akce, již v Zákupech organizuje neregistrovaný církevní řád Lvi kulatého stolu. Ten zaslal prostřednictvím tiskového mluvčího redakci své prohlášení k článku.

Řád „Lvi kulatého stolu, Řád Zemí Koruny české" (dále jen Řád LKS) se organizačně podílí jako spolupořadatel na charitativní akci: Rozloučení s prázdninami – Den svatého Rufa s Dádou Patrasovou, Rytmusem a ostatními účinkujícími. Tento den je prezentován na stránkách www.densvatehorufa.cz, kdy smyslem této akce je vytvoření dalšího prostoru k většímu zviditelnění města Zákupy. V každém případě nejdůležitějším cílem pořadatelů i spolupořadatele je radostné a spokojené rozloučení dětí s prázdninami, což byl a nadále zůstává jeho hlavní záměr. Rozhodně se Řád LKS nijak nepodílí na jakékoliv „bizarní akci", která by vyvolávala masové zděšení obyvatel Zákup, tak jak bylo nešťastně uvedeno v tisku, namísto toho, aby byl uveden fakt, že šlo pouze o nesouhlas několika málo zastupitelů s názvem akce.

Řád LKS je zatím neregistrovaná církev, jejíž registrace sice musí být schválena Ministerstvem kultury ČR, ale její existenci to nijak neomezuje, neboť jde pouze o administrativně technickou záležitost. Řád LKS není politická, natož pravicová či levicová strana, ale čistě církevní organizace. Současná situace, která pravděpodobně nastala v souvislosti s předvolební kampani v Zákupech nemůže a nemá s procesem registrace církve nic společného a nemůže ji nijak ohrozit.
Patronem Řádu LKS je svatý Rufus Ravenský, který byl za vlády císaře Nerona pro svou víru umučen a sťat mečem. Později byl katolickou církví svatořečen. V žádném případě mu nelze přičítat k tíži jakékoliv události, které se na jeho svátek staly a dále stanou. Napadání a osočování Řádu LKS a jím pověřených osob nejen pro historické souvislosti s dnem konání charitativní akce bylo čistě populistické a některé výroky až na cti utrhající. Tyto výroky byly až natolik závažné, že právní zástupci Řádu LKS zvažují podání trestního oznámení na některé konkrétní osoby.

Pro srovnání: 28. září je Den svatého Václava. Tento den je Den české státnosti, přestože tohoto dne byl svým bratrem zabit český kníže sv. Václav. Stejně tak nelze sv. Václavu přičíst k tíži, že tentýž den, tj. 28. září 1941 vyhlásil Reinhard Heydrich v Praze stanné právo a rozpoutal vlnu represí a vražd. Přesto je tento den státním svátkem ČR, který je léta oslavován.

Autor: Arnošt Wurm, tiskový mluvčí Řádu LKS