Jenže velký ruch z chodby, která sousedila s jejich malou jídelnou, je asi ještě víc utvrdil v tom, co jim už zaměstnanci i jejich příbuzní oznámili: domov pro seniory se (prý dočasně) uzavírá.

V malé místnosti na konci chodby seděli nad talíři s obědem dědečkové a babičky. Jako by to byl běžný den v domově důchodců, kde si za několik málo týdnů zvykli a poznali nové lidi.

Někteří z nich vypadali zmateně. Ptali se třeba, jak to bude s jejich penězi, protože už měli zaplacený pobyt i za březen. Jiní se jich naopak ptali, jestli se už rozhodli, kam půjdou. Nevěděli.

Zmatení a nejistota seniorů se včera v Novém Boru mísila s frustrací a naštvaností, která čišela ze zaměstnanců. Před klienty to na sobě nedávali znát, ale třeba v jídelně pro zaměstnance to bublalo jak ve vířivce.

ČTĚTE TAKÉ: Domov seniorů v Novém Boru po třech měsících končí. Dočasně?

Zaměstnanci dostali výpověď ve zkušební době. V úterý jim to oznámili, dnes oficiálně končí. „Přišlo to zničehonic. Nic jsme nevěděli. A končíme okamžitě. Ani nemáme čas si najít jinou práci. Vlastně nás i ty staré lidi během dvou dnů vyhodili na ulici," zlobilo zaměstnankyně.

Ani jedna z nich nevěří, že se domov pro seniory znovu otevře. „To je nesmysl. Kdo by sem po tomhle ještě šel?" ptá se jedna. Druhá odpovídá: „Oni jen kupují baráky a perou se v tom peníze."

Frustraci v sobě dusí i příbuzní seniorů. Včera jich do Nového Boru dorazilo několik. Museli řešit budoucnost svých rodičů a prarodičů. „Ještě v pátek mi volali, že se musí navýšit poplatek o tři tisíce korun, ale že to není definitivní. Když jsem si po víkendu zavolala, jak to dopadlo, řekli mi, že se to dočasně zavírá. Je to normální podraz od těch Pražáků," ulevovala si paní, která měla v borském domově maminku. „Vyházeli staré lidi na ulici, protože to nevynáší.

Do Nového Boru včera také dorazilo vedení společnosti Ambeat Health Care. Ředitelka firmy Zuzana Jakubová musela čelit negativním náladám příbuzných i zaměstnanců. „Jsou v těžké situaci, o to těžší, že se to stalo v tomto regionu," říkala smířlivě. A trvala si na tom, že jde jen o dočasné uzavření.

Těch, co tomu věří, ale včera v Novém Boru bylo zoufale málo.