První hosty by měla už v pátek přivítat také nová chatová osada Anděl, kterou obec loni za pět a půl milionu korun koupilo od odborové organizace. Název dostala podle hlavního hrdiny filmu Dovolená s Andělem, který se v obci u Hamerského jezera v 50. letech natáčel.

Do modernizace zhruba hektarového areálu dala obec před sezonou dalších 700 000 korun. Osada s hlavním srubem a chatkami má kapacitu 76 lůžek. Nutně ale potřeboval modernizaci. „Stálo to tam 50 let a nic se s tím nedělalo, snažíme se udělat všechno pro to, abychom areál připravili na novou sezonu. Plány nám trochu zhatilo počasí. Počítáme s tím, že ještě v květnu budou práce pokračovat. Hosté stejně většinou jezdí jen o víkendech," řekl hamerský starosta Milan Dvořák. Modernizaci prodělalo sociální zázemí, obec částečně obměnila vybavení chat. Dostat by měly i nový nátěr. „Musí se ale oteplit," poznamenal starosta.

Psi jsou vítáni

Od poloviny 90. let usiluje obec o to, aby se jezero a jeho okolí stalo znovu vyhledávaným turistickým cílem jako tomu bylo na začátku 20. století. „Daří se to, hostů nám rok od roku přibývá. Letos čekáme, že jich bude zase víc, kvůli situaci ve světě dává stále víc lidí přednost dovolené doma," poznamenal starosta.

Jezero nabízí klidnou dovolenou pro rodiny s dětmi i milovníky sportu. Není tu tak rušno jako u Máchova jezera, vítáni jsou i psi, kteří mají pobyt zdarma a také vlastní pláž. Obec investovala v posledních letech do oblasti u jezera miliony korun, pláži vrací podobu z 50. let.

Rok od roku se rozšiřuje i nabídka služeb. „Letos tu nově přibude půjčovna koloběžek," dodal Dvořák.

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí. V kraji je téměř 70 kempů, více než polovina z nich je na Českolipsku. Dohromady nabízejí kolem 1700 lůžek v chatkách a bezmála 3000 míst pro stany a karavany. Ročně se v nich podle informací z Českého statistického úřadu ubytuje kolem 85 000 lidí.