Plno tvrdě pracujících rodičů v České Lípě by uvítalo možnost odložit přes den svého potomka v dřívějším věku, než nabízejí klasické mateřské školy.

Dříve se k těmto účelům využívaly takzvané jesličky. Dnes se takovému zařízení říká „školka pro nejmenší děti", ale princip zůstal stejný. A právě o zřízení žádané služby teď usiluje město Česká Lípa.

Při té příležitosti by město rádo zrekonstruovalo zchátralou budovu mateřské školy v Dolní Libchavě, kde by vznikly dvě třídy s celkovou kapacitou 32 dětí.

Pomůže EU?

Projekt za téměř devatenáct milionů počítá s komplexní rekonstrukcí objektu včetně nového vnitřního vybavení a herních prvků. Českolipská radnice nyní požádala přes Ministerstvo pro místní rozvoj o finanční podporu z Evropské unie.

„Ověřovali jsme si u veřejnosti potřebnost takového zařízení. Mladé rodiny takovou péči žádají, proto jsme připravili ve velmi krátké době projekt vzniku a fungování městského zařízení péče o děti do tří let a jsme připraveni třídy pro nejmenší děti dlouhodobě podporovat," uvedla starostka města Romana Žatecká a dodala, že poptávku veřejnosti vnímají všichni zastupitelé města, proto je pravděpodobné, že město podpoří eventuálně tuto instituci v celém rozsahu a ponese v případě nutnosti všechny související provozní náklady. Podle projektového manažera města má Česká Lípa poměrně dobrou šanci v žádosti uspět.

„Projekt naplňuje cíle programu, například přispěje ke zkvalitnění infrastruktury, posílení veřejných služeb, zaměstnanosti a vzdělanosti a obsahuje i prvek využití dosud nevyužité a chátrající nemovitosti," vysvětlil Jan Schwippel.

Město se při hledání zdrojů nespoléhá jen na Ministerstvo pro místní rozvoj. Podle neoficiálních informací by mělo příští rok Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásit obnovený dotační program zaměstnanosti na podporu dětských skupin.

Získání této dotace by podle zástupců České Lípy umožnilo pokrýt mzdové prostředky na pečovatelky pro obě dětské skupiny po dobu dvou let.

„Město též využije svých dobrých vztahů s místními velkými zaměstnavateli a osloví je se žádostí o finanční podporu zařízení. Jak ukazují zkušenosti z jiných měst, podporu lze hledat i mezi samotnými rodiči, včetně možnosti vzniku občanských sdružení na podporu zařízení tohoto typu," říká tiskový mluvčí České Lípy Petr Pokorný.

KRÁTCE Z HISTORIE OBEJKTUZchátralou budovu mateřské školy v Dolní Libchavě chce město zrekonstruovat a vybudovat v ní nové zařízení pro děti ve věku do tří let.
Objekt v Dolní Libchavě byl postaven v letech 1847-1848 jako škola se dvěma třídami, o zhruba šedesát let později byla budova přestavěna do současné podoby. Po druhé světové válce přibyla třetí třída a stavba prošla celkovou rekonstrukcí. V současnosti se zde nachází odloučené pracoviště Mateřské školy Arbesova.