Liberecký kraj se konečně zbaví největší „památky" na dobu sovětsko-českého přátelství. Torzo kulturního domu v bývalém vojenském prostoru Ralsko hodlá kraj zbourat do léta tohoto roku.

„Objektů ve stejně špatném stavu, určených ke zbourání, jsou v prostoru desítky a tento bude prvním, výraznějším, který zbouráme," sdělil Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství. Jak dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta, zbourání „kulturáku" bude kraj hradit z vlastních zdrojů.

Podle něj se podařilo ušetřit na likvidaci odpadu v Bulovce. Přesná částka, kolik bude demolice ruiny stát, ještě není jistá. „Nejprve musí být ukončeno výběrové řízení," dodal náměstek Jadrný.

Bývalý kulturní dům stojí na sídlišti v části Ploužnice. Vzhledem ke stavu, v němž se nachází, je pro místní nebezpečný. Podobně jako u řady dalších objektů v této lokalitě u něho hrozí zřícení. V budoucnu by kraj chtěl řešit například i sídlo generálního štábu nebo nádražní budovu, které jsou v tak dezolátním stavu, že další využití je u nich vyloučené.

Vojenský prostor Ralsko využívala česká, a posléze i sovětská armáda od roku 1968 do roku 1991. Nejhorší dopad na zdejší životní prostředí mělo letiště Hradčany, kde se skladoval pohonný materiál v nevyhovujících nádržích a došlo ke kontaminaci půdy.