Potkáte je většinou za pultem večerky nebo ve frontě v supermarketu. Vietnamci v České republice moc nevyčnívají. Prý mají snahu se integrovat a vycházet s ostatními, ale zároveň striktně dodržují své tradice, spojené rovněž s těsným komunitním poutem. Navštívili jednu z "interních" akcí, druhý ročník mezistátního tenisového turnaje Česká Lípa Friends 2017 v Doksech, kde spolu v neděli 23. července vzájemně soupeřily vietnamské týmy z Prahy, Domažlic, Ústí nad Labem, Liberce, České Lípy a německé Žitavy. „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se," zní známé pořekadlo.

Státní zemědělská a potravinová inspekce nechala zavřít samoobsluhu v Okružní ulici v České Lípě. Našla tu myší trus a nepořádek.
V obchodě na Severu našla inspekce myší trus a špínu

„Určitě by se to nějak dalo přeložit do Vietnamštiny, ale u nás to tak docela neplatí. Jsme hodně soutěživí,“ říká se smíchem předseda Svazu Vietnamců v Libereckém Le Van Ban. Společně s členy českolipské vietnamské komunity a Tenisovým klubem Česká Lípa sportovně kulturní setkání uspořádal.

Jak jsme již naznačili nešlo jen o sport. Z Doks se tenisté, jejich četné rodiny a další fanoušci přesunuli do českolipského Kulturního domu Crystal, kde proběhlo předávání cen a také několik tanečních a hudebních vystoupení. Pro ucho navyklé na "západní" hudbu je to vskutku zajímavý zážitek.

Vzájemné pouto

Celou slavnost doprovázela tradiční vietnamská hostina. Z velkých talířů si zhruba 150 hostů ujídalo polévky, nejrůznější směsi prý speciální rýže, zelí nebo masa. Všudypřítomná byla pohostinost, takže se voňavými jídly nechal nakonec zlákat i autor těchto řádků. „Béé, béé,“ odpovídá můj spolusedící na otázku identifikace toho, co držím v hůlkách.
„Na těchto akcích se potkáváme abychom v první řadě zachovali tradice, a vzájemně se učíme integrovat se do české společnosti,“ říká předseda Svazu vietnamců. Nechtějí prý být známí jen jako prodejci ve večerkách. "Taky si umíme najít volný čas, a udělat něco pro zdraví, pro děti i pro starý," dodává Le Van Ban.