Za jeden milion korun vodní plochu získala místní pobočka Českého rybářského svazu. Zastupitelé tak definitivně opustili několik let staré plány na revitalizaci zmíněné vodní plochy.

Podle místostarosty Jiřího Kočandrleho (TOP 09) prodej znamená, že bude o rybník dobře postaráno a ještě příjem do městské kasy.„Do smlouvy o smlouvě budoucí kupní jsme na zasedání doplnili podmínku padesátiprocentní spoluúčasti Českého rybářského svazu na údržbě rybníka a opravě hráze, ke které během několika let pravděpodobně dojde," vysvětlil Jiří Kočandrle.

Rybáři by měli milion korun uhradit ve splátkách během následujících tří let a až poté se stanou jedinými majiteli vodní plochy. Tu doposud pouze spravovali a plánují zde chovat kaprovité ryby.

Kvůli nim projevili rybáři zájem o odkoupení horní části Pekelského rybníka. Město totiž plánovalo jeho revitalizaci za zhruba 9,5 milionu korun. Její součástí mělo být odbahnění a oprava hráze.

Podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové chtělo město peníze na projekt získat z evropských fondů. „Byla šance na dotaci z Operačního programu Životního prostředí, město by muselo dát tři miliony ze svého," doplnila mluvčí Brožová.

Jak ale upozornil Jiří Kočandrle, pokud by se zastupitelé rozhodli pro revitalizaci, měli by rybáři kvůli odbahnění po chovu kaprů. „Kromě toho bychom nemohli vodní plochu nejméně pět let prodat kvůli podmínkám dotace a museli bychom na její údržbu vynakládat peníze," dodal Jiří Kočandrle. Na návrh zastupitele Oldřicha Pance (KSČM) byla do budoucí kupní smlouvy přidaná podmínka, že pokud se rybáři někdy rozhodnou vodní plochu prodat, má Česká Lípa předkupní právo.