Severočeská vodárenská společnost (SVS), která je na severu Čech největším dodavatelem vody, zvyšuje od ledna cenu o 6,9 procenta, další čtyři přidá zvýšení sazby DPH z deseti na 14 procent.

SVS je největší vodárenskou společností v Česku, zásobuje devět procent území, kde žije 1,14 milionu obyvatel. Důvodem zdražení vody je inflace, ale především nutnost splácet úvěry a půjčky.

SVS zatím nezískala z Operačního programu Životní prostředí evropské dotace na nákladné projekty zaměřené na zkvalitnění čištění odpadních vod a výstavbu a modernizaci kanalizací, stavby za stamiliony financuje z vlastních prostředků a také s pomocí úvěrů a půjček. „Jen v letošním roce investuje společnost do infrastruktury 1,217 miliardy korun,” doplnila mluvčí SVS Dagmar Haltmarová.

Zdražení vody odběratelům SVS nepatří na severu k největším. Vodohospodářské sdružení Turnov, které zásobuje vodou oblast Semilska, zvýší od Nového roku cenu vody dokonce o 13 procent na 81,30 korun. Zdražení vody na Semilsku je nejvyšší za posledních několik let. To nárůst cen SVS je menší než před rokem, kdy společnost vodné a stočné zvýšila o 7,39 procenta na 75,20 Kč.

SVS vznikla v roce 1993 a vlastní ji 458 severočeských měst a obcí. Zásobuje Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraj. SVS svá zařízení pronajímá provozní společnosti Severočeské vodovody a kanalizace.

Loňské hospodaření společnosti skončilo rekordním ziskem 555 milionů korun, které investuje zpět do rozvoje infrastruktury.