Jako jediný v České republice má podpis s věnováním od amerického herce Johna Malkoviche, osobně se setkal s Tomem Cruisem nebo také s francouzskou hvězdou Gerardem Depardieu.

Často velmi dobrodružný je koníček vášnivého sběratele podpisů slavných osobností Zdeňka Kmocha z Nového Boru. Pětadvacetiletý mladík pro své úlovky neváhá obětovat i dlouhé hodiny čekání a aby se dostal blíž hvězdám, často musí překonávat i neprůstřelné hradby složené z produkcí a hercových osobních asistentů.

Víte o zajímavém sběrateli?Příběh sběratele Zdeňka Kmocha, který je hrdým majitelem obří sbírky autogramů slavných, je 2. dílem dalšího z letních seriálů Českolipského deníku. Sběratelským vášním, která pro konkrétní jedince kolikrát nezná mezí, se věnujeme pravidelně ve čtvrtečním tištěném vydání. Už příští týden se čtenáři mohou těšit na příběh Václava Eslera z Kamenického Šenova a jeho postaviček z Večerníčků. Znáte nebo víte o zajímavém sběrateli z regionu Českolipska? Dejte nám o něm vědět, na e-mailovou adresu ceskolipsky@denik.cz

„Pokaždé to ale stojí za to," přiznává mladý sběratel, kterému se doposud podařilo nashromáždit dokonce přes dva tisíce autogramů českých i zahraničních osobností.

V archivu novoborského sběratele najdeme i řadu společných snímků s originálními věnováními. Někdy sice jen na kousku papíru, o to ale sběrateli vzácnější. Zdeněk Kmoch je odmala připoutaný na invalidní vozík, na poutích za autogramy jej doprovází jeho maminka Ivana.

Vášeň, která si žádá trpělivost

Zatímco Zdeněk si užívá adrenalinu, ona zas často pokouší vlastní trpělivost. Když si její syn totiž postaví hlavu, je s ním těžké pořízení.

„To bylo třeba když jsme se vydali na výpravu za Tomem Cruisem, který v říjnu 2010 natáčel v areálu bývalé věznice v Mladé Boleslavi. Zdenda tehdy zaujal vyčkávací pozici u zadního vchodu přísně střeženého areálu a odmítal se odtamtud hnout. Dočkali jsme se nakonec po šesti hodinách," vzpomíná Ivana Kmochová. „Byl to ale krásný den," doplňuje ji okamžitě syn.

V živé paměti má Zdeněk v podstatě každé setkání. Netají se přitom tím, že ne každá hvězda je ve skutečnosti přívětivá tak, jak se zdá z filmového plátna nebo televizní obrazovky. Překvapením pro sběratele bylo ale rozhodně setkání s hercem Gerardem Depardieu, které mu před třemi lety zprostředkovala redakce Českolipského deníku, když na bývalém vojenském letišti v Hradčanech filmaři natáčeli záběry příběhu podle románu Victora Huga.

„Mám velkou radost. Získal jsem společnou fotku a autogram s osobním věnováním, ke kterému mi namaloval srdíčko propíchnuté šípem. Je to pro mě zážitek roku. A Gerard Depardieu je milý, žádný morous," zhodnotil tehdy lovec podpisů.

Velký sen si Zdeněk i Ivana splnili také když se jim podařilo složitě se protlačit do zákulisí legendární americké skupiny Kiss.

Ve sbírce mladého muže září ale i podpisy Michaela Jacksona, dalajlamy, J. P. Belmonda, Daniela Radcliffa, Buda Spencera nebo třeba Michaela Schumachera. „Samozřejmě ne se všemi jsem se mohl sejít osobně, většina nejslavnějších mi podpis zaslala na základě prosby v dopise," vysvětlil sběratel.