Nového zázemí se už brzy dočká záchranná služba v České Lípě. Radní Libereckého kraje schválili zakázku na stavební úpravy prostor v areálu nemocnice, do kterých by se záchranáři se svými vozy měli přestěhovat.

„Přestěhování do nových prostor přinese záchranné službě především odstranění hygienicky nevyhovujícího pracovního prostředí, vytvoření odpovídajícího zázemí a snížení energetické náročnosti provozu výjezdové základny," říká radní pro zdravotnictví Petr Tulpa.

Výjezdová základna českolipské záchranky sídlí od roku 2003 v areálu nemocnice ve dvou objektech tzv. Teskobarácích, jejichž konstrukce je obložena azbestocementovými deskami. „Budovy jsou z hlediska energetického klasifikovány jako mimořádně nehospodárné. Vedení zdravotnické záchranné služby se proto s vedením nemocnice dohodlo o přestěhování do prostor bývalého autoprovozu, které nemocnice již nevyužívá," vysvětluje radní.

Vedle rekonstrukce vlastní výjezdové základny dojde k rozšíření kapacity garáže s vlastním mycím boxem. Vzniknou také prostory pro archivování dokumentace organizace.

Se stěhováním záchranky by se vyřešil i další problém. Sanity, jedoucí k případům, by nevyjížděly na Purkyňovu ulici jako dosud, ale do ulice Pod Špičákem a odtud na hlavní tah z České Lípy do Zákup.

„Nejkrizovějším místem v nemocnici je v tuto chvíli výjezd záchranky z areálu. Vybudovat nový výjezd směrem do sídliště Špičák by stálo další miliony, zatímco v novém sídle by měla záchranka už hotový přímý výjezd," vysvětlil již dříve výhodu řešení ředitel českolipské nemocnice Jaroslav Kratochvíl. Místo současných pavilonů záchranky byl pak mohla vzniknout další parkovací místa.