Škraloupem v jinak téměř dokonalém obraze Sloupu v Čechách je zdevastovaná kaple sv. Jana Nepomuckého, která navíc stojí na konci dlouhé aleje hned u vjezdu do obce. Hyzdit by však své okolí už neměla dlouho.

Představitelé sloupského obecního úřadu se totiž budovu, která sloužila jako pohřební kaple slavného rodu Kinských, chystají kompletně zrekonstruovat. Ještě letos přijdou na řadu krovy.

„Pro rozvoj Sloupu byl rod Kinských nesmírně důležitý. Opravou kaple chceme dát místním i všem návštěvníkům obce najevo, že si jejich odkazu nesmírně vážíme," řekl starosta Sloupu v Čechách Jaromír Studnička.

V 18. století dosáhl Sloup obrovského rozkvětu a bohatství díky Josefu Janu Maxmiliánovi Kinskému. Ten v obci založil tkalcovny, zrcadlárnu nebo přádelnickou školu. Nechal si také postavit zámek společně s alejí a kaplí sv. Jana Nepomuckého. Jeho prasynovce Filipa, který panství zdědil, pohřbili právě v kapli patřící k zámku. Klid po smrti v ní pak našli i další členové mocného rodu. Rakve s ostatky Kinských ale v budově už nyní dávno nejsou.

Obci kaple nikdy nepatřila

Od devadesátých let, kdy okresní úřad prodal kapli jako nepotřebný majetek do soukromých rukou, objekt obci nikdy nepatřil. Ta pak několikrát změnila majitele, ale ani jeden se neměl k tomu, aby kapli opravil. Zhruba před dvěma lety byl objekt zabaven finančním úřadem a nakonec vydražen.

Jediným účastníkem dražby byla obec Sloup v Čechách, kapli v loni získala za 366 tisíc, které představitelé Sloupu zaplatili z obecního rozpočtu. Jako první u kaple místní lidé na několika brigádách odstranili křoví, aby byla budova ze silnice vůbec vidět.

Opravená bude sloužit lidem

Nedávno získali představitelé Sloupu na rekonstrukci kaple první dotační peníze. „Dostali jsme čtvrt milionu od Libereckého kraje a dalších dvě stě tisíc z programu na záchranu kulturního dědictví. Ještě do konce roku tak díky dotacím opravíme krovy," upřesnil Jaromír Studnička.

Po krovech by měla přijít na řadu rekonstrukce střechy s věžičkou, základů a podzemní hrobky. Pracovat se také bude na celkovém statickém zajištění objektu, kaple dostane nové dveře, okna, fasádu. Náklady na rekonstrukci, kterou ve Sloupu rozdělí do etap, se pohybují okolo šesti milionů korun.

„Myslím, že by kaple po rekonstrukci měla především sloužit lidem a obci. Mohly by se v ní konat různé koncerty, výstavy nebo svatby," doplnil Jaromír Studnička.