Vítěze láká na odměnu ve výši 1 500 korun a poukaz na nákup zahradnických potřeb ve stejné hodnotě.

Soutěžící musí splnit jedinou podmínku, a to spravovat zahrádku, která je na veřejném prostranství nebo alespoň přístupná pohledu veřejnosti. Informovala o tom mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

„Stejně jako v loňském roce budou soutěžící rozděleni do skupin podle čtyř lokalit. První tvoří sídliště Střelnice, Sever, Lada. Druhou lokalitou je oblast takzvaně Malého Špičáku, který tvoří ulice Zhořelecká, Lužická, Budyšínská a Sluneční až k Žitavské. Třetí je pak tzv. Velký Špičák, který zahrnuje území od Žitavské ulice až dolů k ulici U Nemocnice. Poslední, čtvrtý soutěžní celek zahrnuje Starý újezd, Kopeček, Holý vrch, Slovanku, Střed, Újezd, Mikovcovu a Havlíčkovu ulici s centrem města," vyjmenovala Brožová.

Estetiku, botanické i technické provedení zahrádek bude hodnotit odborná komise. V ní zasednou pracovníci města i zástupci firem, které se o městskou zeleň starají. Porota vybere z každé lokality tři vítěze. Každému bude náležet finanční odměna a poukaz na nákup zahradnických potřeb.

Tradice hodnocení veřejné zeleně v České Lípě sahá už do roku 1994.