VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zahrádky: Podzámčí vonělo po guláších

Zahrádky /FOTOGALERIE/ - Myslivci po roce opět vařili v polních podmínkách zvěřinové guláše.

7.9.2015 1
SDÍLEJ:

Myslivci po roce opět vařili v polních podmínkách zvěřinové guláše.Foto: Deník/Michael Polák

Deset kilogramů masa z divočáka se vařilo v sobotu před polednem v kotlíku mysliveckého sdružení z Lenešic na Lounsku. Tým místních myslivců přijel v roli nováčků do Zahrádek u České Lípy soutěžit o nejlepší kotlíkový zvěřinový guláš.

Jako své reprezentanty vyslali myslivci z Lenešic předsedu a hospodáře. Ti vařili tak dobře, že už hodinu a půl před dokončením museli na svou dobrotu začít vydávat zájemcům rezervace.

Kňour, který se už rozplýval v guláši, pocházel přímo z lenešické honitby. „Touhle rukou vlastnoručně střelený," chlubil se hospodář. „A támhle s předsedou jsme ho společně odtáhli."

Soutěž ve vaření kotlíkových zvěřinových gulášů se v zahrádeckém podzámčí uskutečnila už počtvrté. Organizuje ji Okresní myslivecký spolek Česká Lípa a jeho kulturní komise v čele s myslivcem a autorem kresleného humoru a komiksů Petrem Slabou.

Myslivci po roce opět vařili v polních podmínkách zvěřinové guláše.Soutěžící museli do gulášů použít minimálně pět kilogramů masa, ti z Lenešic tedy nešetřili a vařili rovnou z deseti kilogramů divočáka. A to ještě v kotlíku měli i kilo žebírek, které si chystali jako svůj vlastní oběd.

V Zahrádkách se nevařilo jen z divočáků. Tradiční a půvabná moderátorka soutěže, herečka i myslivkyně Klára Jandová se nechala návštěvníky fotit v zástěře při míchání sičího guláše, tedy guláše z laně japonského jelena sika, kterou si do Zahrádek dovezli myslivci z Rokycanska.

„Jelen sika není v našich honitbách až taková vzácnost, jen ho lidé neznají. Je to malý jelen, dorůstá do 60 kilogramů, narozdíl od jelena evropského, který může mít až 150 kilo," popsala hlavní kuchařka sičího guláše Michala Metličková.

V Zahrádkách vařila podle tradičního receptu, kterého se držela už její babička i maminka. „Osvědčilo se nám vařit klasicky jako bychom vařili guláš z vepřového," popsala Metličková.

Chuťové pohárky návštěvníků zámeckého areálu, kterých dorazilo obrovské množství, neatakovaly v sobotu jen zvěřinové guláše, ale také dobroty a zákusky z místní pekárny a cukrárny. Stála se na ně obrovská fronta.

Autor: Michael Polák

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Autoveterán. Ilustrační foto.

Českolipskem projede desítka historických vozidel

Pestré složení týmů dopředu určila pravidla. Minimálně jednomu členovi muselo být přes 55 let, mezi sebou nikdo nesměl být v příbuzenském svazku. To mimo jiné vedlo k seznámení blízkých sousedů, kteří se do té doby vůbec neznali.
28

Českolipskou Čtvrtí roku 2017 se stalo Moderní centrum

KRÁTCE: Bogar má už dva tituly mistra světa. Práce v Pihelu mění jízdní řád

Českolipsko - Přinášíme krátké zprávy z celého regionu: zpravodajství z měst i obcí, krimi, kultury a sportu.

Marek Burian přestoupil do Doks. "Seběhlo se to rychle," přiznává hráč

Česká Lípa – Ještě před týdnem v Novém Boru se společně se spoluhráči z českolipského Arsenalu radoval z premiérové výhry v divizní soutěži. Sedm dní nato už ale na stadionu v Semilech oblékl dres Doks.

POZVÁNKA: Vratislavice budou ve čtvrtek patřit módě a Beatě Rajské

Vratislavice n. N. – Na autorskou módní přehlídku poslední kolekce návrhářky Beaty Rajské zvou ve čtvrtek Vratislavice. 

Dobrovolníky z celého kraje letos ocení v České Lípě

Liberecký kraj - Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají obyčejné věci. Tak zní charakteristika cen Křesadlo, které každoročně putují šesti vybraným dobrovolníkům z Libereckého kraje. Letošní již sedmý ročník má pod patronátem českolipská pobočka organizace ADRA.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení