VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zahrádky: Podzámčí vonělo po guláších

Zahrádky /FOTOGALERIE/ - Myslivci po roce opět vařili v polních podmínkách zvěřinové guláše.

7.9.2015 1
SDÍLEJ:

Myslivci budou po roce opět vařit v polních podmínkách zvěřinové guláše.Foto: Deník/Michael Polák

Deset kilogramů masa z divočáka se vařilo v sobotu před polednem v kotlíku mysliveckého sdružení z Lenešic na Lounsku. Tým místních myslivců přijel v roli nováčků do Zahrádek u České Lípy soutěžit o nejlepší kotlíkový zvěřinový guláš.

Jako své reprezentanty vyslali myslivci z Lenešic předsedu a hospodáře. Ti vařili tak dobře, že už hodinu a půl před dokončením museli na svou dobrotu začít vydávat zájemcům rezervace.

Kňour, který se už rozplýval v guláši, pocházel přímo z lenešické honitby. „Touhle rukou vlastnoručně střelený," chlubil se hospodář. „A támhle s předsedou jsme ho společně odtáhli."

Soutěž ve vaření kotlíkových zvěřinových gulášů se v zahrádeckém podzámčí uskutečnila už počtvrté. Organizuje ji Okresní myslivecký spolek Česká Lípa a jeho kulturní komise v čele s myslivcem a autorem kresleného humoru a komiksů Petrem Slabou.

Myslivci po roce opět vařili v polních podmínkách zvěřinové guláše.Soutěžící museli do gulášů použít minimálně pět kilogramů masa, ti z Lenešic tedy nešetřili a vařili rovnou z deseti kilogramů divočáka. A to ještě v kotlíku měli i kilo žebírek, které si chystali jako svůj vlastní oběd.

V Zahrádkách se nevařilo jen z divočáků. Tradiční a půvabná moderátorka soutěže, herečka i myslivkyně Klára Jandová se nechala návštěvníky fotit v zástěře při míchání sičího guláše, tedy guláše z laně japonského jelena sika, kterou si do Zahrádek dovezli myslivci z Rokycanska.

„Jelen sika není v našich honitbách až taková vzácnost, jen ho lidé neznají. Je to malý jelen, dorůstá do 60 kilogramů, narozdíl od jelena evropského, který může mít až 150 kilo," popsala hlavní kuchařka sičího guláše Michala Metličková.

V Zahrádkách vařila podle tradičního receptu, kterého se držela už její babička i maminka. „Osvědčilo se nám vařit klasicky jako bychom vařili guláš z vepřového," popsala Metličková.

Chuťové pohárky návštěvníků zámeckého areálu, kterých dorazilo obrovské množství, neatakovaly v sobotu jen zvěřinové guláše, ale také dobroty a zákusky z místní pekárny a cukrárny. Stála se na ně obrovská fronta.

Autor: Michael Polák

7.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

ANKETA: Legalizovali byste pěstování marihuany pro osobní spotřebu?

Módní svátek  zažil zámek Sychrov.
50

OBRAZEM: Sychrov ožil velkou módní show

ANKETA: Zakázali byste motorovým vozidlům starším 15 let vjezd do center měst?

Liberecký kraj - Dvacet zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím devíti stran v Libereckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

Lípě pomohl gólman Chadraba

Česká Lípa /FOTOGALERIE/ - Dva body do tabulky Fortuna Divize B si připsal nováček z České Lípy, který hostil dlouhověkého soupeře FC Chomutov.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

ANKETA: Povolili byste cyklistům alkohol?

Liberecký kraj - Dvacet zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím devíti stran v Libereckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení