Na bránu zamčenou na pevný zámek narážejí obyvatelé České Lípy, kteří se chtějí dostat do klášterní zahrady u Vlastivědného muzea. Je to jedno z mála klidných a historických míst ve městě, kde se dá jít na pěknou procházku v příjemném prostředí. Lidé, kteří narazí na uzamčenou bránu, se vrací domů zklamáni tím, že do zahrady se o víkendu nedostanou.
Po prověření Deníku jak se do zahrady dostat jsme zjistili, že to není zrovna jednoduché. Každou neděli má zavřeno klášterní vinárna a proto je uzavřen i hlavní vchod do parku. Většina lidí, zvyklá chodit touto cestou, se tak při pohledu na řetěz omotaný kolem hlavní brány prostě otočí a vrátí zpět domů.
Přitom do zahrady vede ještě jedna cesta - ta je ovšem zase otevřená pouze od středy do neděle. Na zahradu se v těchto dnech chodí přes kulturní dům CRYSTAL. „Je to tak, že začala letní sezóna a zahrada je otevřena stejně jako muzeum, v březnu a dubnu tedy od středy do neděle - od devíti do pěti,“ řekl ředitel vlastivědného muzea Zdeněk Vitáček.
Kudy a hlavně ve kterých dnech se na zahradu dostat, tak není zrovna jednoduché. Většina obyvatel se ve složitém systému neorientuje a tak je zahrada obvykle úplně prázdná.
V neděli jsme vyrazili do klášterní zahrady udělat anketu, ale narazili jsme na malý problém – během půl druhé hodiny jsme zde nepotkali jediného člověka. Na místo krásného anglického parku s historickými sochami z devatenáctého století, tak lidé raději posedávají na lavičkách před kulturním domem Crystal a parkovištěm.