Dvě obří haly, které budou sloužit jako logistický park i sociální a administrativní zázemí pro rostoucí výrobu automobilových součástek, chce v Nových Zákupech na Českolipsku vybudovat ještě do konce letošního roku americká firma IAC Group.

Haly mají vyrůst v průmyslovém areálu, ve kterém společnost původně pod názvem Vest Izol sídlí od roku 1994. Díky novému zázemí chce firma, která už nyní zaměstnává 900 lidí, nabrat během dvou let až 350 nových zaměstnanců.

Američané na vybudování nového zázemí značně spěchají. Firma nyní v únoru požádala město Zákupy, aby se zřeklo termínovaného předkupního práva na rozlehlé pozemky, kde má logistické centrum vyrůst. Pětiletá platnost předkupního práva by městu vypršela letos v květnu, IAC Group ale tři měsíce čekat nechce. Firma proto požádala město Zákupy, aby se svého předkupního práva zřeklo. A zákupští zastupitelé ve čtvrtek jednomyslně rozhodli, že firmě vyhoví.

„Jde o vstřícný krok města vůči firmě, se kterou máme dlouhodobě bezproblémovou spolupráci," řekl starosta Zákup Radek Lípa. „Pro město jako jsou Zákupy, je výhodné, když má v zádech takového giganta jako je IAC, kde se zaměstnanost pohybuje ve stovkách lidí. Důležité je i ekonomické hledisko, už se jako starosta těším na vyměřenou daň z nemovitosti."

„V minulosti jsme investovali desítky milionů dolarů do vývoje a výstavby nových výrobních kapacit a nyní nastal čas na to, abychom vytvořili také logistický park a sociální zázemí pro zaměstnance. Na to jsme hledali vhodného investora, který by do toho s námi šel."
Michal Stránský, IAC Group

Pozemky, které už tak nyní nejsou zatížené předkupním právem, Američané obratem prodají velké developerské skupině CTP, která mimo jiné vlastní pozemky v Brně, na nichž plánoval postavit své logistické centrum americký internetový obchod Amazon.

A právě CTP bude tím, kdo výstavbu nových hal v Zákupech zaplatí a IAC Group si je pak od ní bude pronajímat. Podle prokuristy IAC Michala Stránského je takový na první pohled komplikovaný obchodní model pro výrobce součástek do automobilů výhodný.

„V minulosti jsme investovali desítky milionů dolarů do vývoje a výstavby nových výrobních kapacit a nyní nastal čas na to, abychom vytvořili také logistický park a sociální zázemí pro zaměstnance. Na to jsme hledali vhodného investora, který by do toho s námi šel," řekl Stránský.

Firma IAC by podle něj zvládla financovat výstavbu nových hal i sama, ale chce se soustředit na jiné projekty. „V současné chvíli jsme v poměrně dobrém rozpoložení v rámci České republiky, stěhujeme sem výrobní kapacity z Německa, takže tu nyní v tuto chvíli máme více aktivit, které si vyžadují další investice," odpověděl Stránský.

Chybí vlastní sklad

Přenechání pozemků a výstavby nových budov investorovi vysvětlil také tím, že IAC Group jako globální firma nyní investuje své vlastní prostředky na Východě, zejména v Číně, a v Evropě se snaží financovat rozvoj právě prostřednictvím investorů.

Firma navíc počítá s tím, že výstavba logistického centra jí výrazně „uleví", protože si už nebude muset nákladně pronajímat externí skladovací prostory v okolí Zákup a převážet mezi nimi surovinu i hotové výrobky. Právě proto má být jednou ze dvou staveb obří hala, kterou IAC Group hodlá využít výhradně pro účely skladu. Dostatečně velké skladovací prostory firmě v Nových Zákupech zatím chybějí. Nový sklad by měl vyrůst na obrovské ploše 14 tisíc metrů čtverečních.

Druhou stavbou má být administrativní a sociální budova. „S nárůstem zaměstnanců se potýkáme s nedostatečným sociálním zázemím pro zaměstnance. To by nově mělo být právě v této budově, včetně například kantýny," upřesnil prokurista IAC. Další část objektu má sloužit jako administrativní zázemí.

Součástí projektu je také „zkulturnění" celé industriální zóny v Nových Zákupech. Takže by mělo dojít i na demolici polorozpadlých objektů, které se v areálu nacházejí, a mělo by vzniknout odpočinkové místo, parčík, kam by mohli zaměstnanci v létě o pauze chodit. V areálu má také vyrůst 40 míst pro kamiony a 220 parkovacích míst pro zaměstnance.