Jídelna se zdravou výživou a místo, kde by se mohly scházet rodiny s dětmi, ale i staří lidé, by měla vyrůst v novoborské Kalinově ulici. Jde o unikátní projekt, který formou takzvaného sociálního podnikání hodlá provozovat občanské sdružení Rodina v centru, které už v Novém Boru provozuje také vyhlášené mateřské centrum Koblížek.

Ke vzniku unikátní jídelny tento týden pomohli novoborští zastupitelé. Na první pohled bohulibé téma už ale několik měsíců budí v Novém Boru velké vášně a zastupitelstvo ho už v červnu jednou odmítlo.

„Víc než rok práce celého týmu lidí tím přišla vniveč," řekla tehdy Petra Vlčková, předsedkyně občanského sdružení Rodina v centru.

Problém s budovou

„Měli jsme a máme všechno připravené, předběžnou studii proveditelnosti i podnikatelský plán včetně všech analýz, investiční záměr. Měli jsme kompletně připravenou žádost o dotaci se všemi povinnými přílohami. Chyběla nám jen smlouva o budoucí kupní smlouvě, kterou musí schválit zastupitelstvo," dodala.

Ohniskem sporů v Novém Boru nebyla samotná jídelna, ale fakt, jakým způsobem město nabízí a prodává dům, ve kterém má jídelna sídlit.

„Není to o Koblížku, není to o projektu zdravé jídelny, je to o tom, jak to město nabízí a jestli to všechno proběhlo tak, jak mělo," shrnul obavy některých zastupitelů Radek Nastič, zvolený za Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst.

Celistvý majetek

„Budova je součást areálu, který jsme dostali a zakoupili jako celistvý majetek a neměl by se dělit," protestoval proti přímému prodeji jednotlivé budovy například zastupitel za ČSSD Stanislav Valdman. Ten také navrhl, aby město neprodávalo dům formou přímého prodeje společnosti Zdravá jídelna, ale aby se na prodej domu vyhlásilo výběrové řízení.

Jeho návrh ale neprošel. „Vyhlásit soutěž na prodej domu je zbytečný alibismus. My tam přece nechceme pustit každého, chceme, aby tu vznikla Zdravá jídelna," prohlásil na podporu projektu zastupitel Otakar Válek, zvolený za sdružení TOP 09 Starostové pro Liberecký kraj. Ten také připomněl, že objekt je ve špatném stavu a je dobře, že se ho chce někdo ujmout a zvelebit ho.

Zastupitelé nehlasovali o tom, zda má vzniknout Zdravá jídelna, ale schvalovali smlouvu o budoucí kupní smlouvě se společností Zdravá jídelna. Ta totiž tuto „záruku" potřebuje, aby mohla žádat investiční dotaci u Evropského sociálního fondu.

Zatímco protinávrh zastupitele Valdmana neprošel, smlouvu o budoucí kupní smlouvě se Zdravou jídelnou zastupitelé nakonec schválili. Proti byl kromě Stanislava Valdmana už pouze Miroslav Coufal z Unie pro sport a zdraví. Hlasování se nakonec zdrželi Josef Doškář ze Suverenity a Josef Chittusi zvolený za ČSSD.

Michael Polák