Nevzdávají se a dál bojují.

Českolipští členové Strany zelených se nesmířili s novým vývojem v projektu takzvané revitalizace českolipského městského parku. Vadí jim, že se má ve finále pokácet původně navržených 91 stromů i přesto, že radnice v létě přistoupila na mírnější variantu, na níž se dohodla speciální skupina složená ze zastupitelů, autorky projektu i dendroložky.

Zelení kvůli svým výhradám zaslali vedení města i zastupitelům otevřený dopis, ve kterém žádají, aby okolnosti projektu ještě zvážili a celou věc znovu projednali

„.Je smutné, že město nadále trvá na získání dotace a nedokáže se podřídit přání veřejnosti. Navíc poté, co město našlo dodatečně shodu mezi zástupci veřejnosti , zpracovatelem projektu a arboristy za cenu ústupků všech zúčastněných stran," napsala v otevřeném dopise Vladimíra Šumová, předsedkyně Strany zelených v České Lípě.

Podle ní Zelení věří, že jejich argumenty jsou dost pádné. „Až natolik, aby se jimi českolipské zastupitelstvo při projednávání veřejné zakázky na revitalizaci parku znovu vážně zabývalo a své rozhodnutí přehodnotilo," uvedla Šumová.

Návrat k drastičtější variantě schválili poměrně jednoznačně na konci srpna českolipští zastupitelé. Otočku k původnímu plánu v podstatě schválit museli, podle vedení města byla jedinou další variantou na výběr už totiž pouze možnost, že by se Česká Lípa téměř třímilionové dotace na rekultivaci parku zřekla.

Nejde o první otevřený dopis

Zelení ale argumentaci ztrátou státní dotací nepřijímají. „Ptáme se, z jakých důvodů se tak spěchá s revitalizací parku, když povolení ke kácení je platné až do roku 2016? Vzhledem k termínu komunálních voleb jsme toho názoru, že konečné rozhodnutí o revitalizaci parku by mělo schvalovat nově zvolené zastupitelstvo města," napsala Vladimíra Šumová.

Právě s ohledem na blížící se volby by bylo možné Zelené podezřívat, že si na odmítání kácení v parku dělají předvolební kampaň, ale nebylo by to zřejmě fér. Není to totiž poprvé, co se snaží bránit osud parku otevřeným dopisem.

Českolipská předsedkyně Zelených Vladimíra Šumová se takto obracela na radnici už v červnu, když vyzývala zastupitele, aby projekt zastavili, nebo aby v opačném případě radnice poctivě informovala obyvatele, co se chystá udělat a aby označila stromy v parku, které chce pokácet i s označením důvodu, proč má být daný strom odstraněn.

Vedení českolipské radnice na aktuální otevřený dopis Zelených promptně zareagovalo podobnou cestou.

Radnice upozornila na to, že projekt se připravoval dlouhodobě, ve spolupráci s odborníky a s přihlédnutím k významu městského parku.

„O tom svědčí i fakt, že příprava projektu proběhla úspěšně a projekt získal všechna potřebná správní rozhodnutí v řízeních, v nichž účastníci uplatnili svoje námitky či návrhy," reagovala starostka České Lípy Hana Moudrá.

Starostka trvá na tom, že téměř třímilionová dotace není bezvýznamná. Připomněla také, že město počítá s tím, že úpravy parku před samotným zahájením prací prověří „ve spolupráci s občanskými a dalšími iniciativami".